11 интересни факта за любовта

Особеното биохимично състояние, характерно за т.нар. влюбеност, трае приблизително 12-17 месеца.

При влюбените хора нивото на имуноглобулин А – белтъкът, помагащ ни да се борим с инфекциите, се понижава с 40%. Затова, според учените, влюбените по-лесно настиват…

Любовта получи статут на официална диагноза – Международната здравна организация я вписа в регистъра със заболявания под шифъра F63.9.

Когато сме влюбени, в кръвта ни се наблюдава повишено съдържание на „хормоните на стреса“ – адреналин и допамин, отговорни за концентрацията и целеустремеността ни. А нивото на серотонина – хормона на удоволствието, се понижава… Именно затова любовта ни вдъхновява, кара ни да страдаме и да не спим през нощта.

Един 30-минутен крос или консумацията на 30 г черен шоколад донякъде „причиняват“ на организма ни това, което и любовта…

Щастливо влюбените хора се чувстват по-защитени и успешни, заради ендорфините, които се освобождават в организма при сексуален контакт.

Децата, които са обградени с любов, растат много по-малко тревожни и много по-устойчиви на стреса. Социолозите са установили, че мъжете се обясняват в любов средно с 1,5 месеца по-рано от своите партньорки.

Честотата на сърдечния ритъм в присъствието на любимия човек се ускорява два пъти.
65% от хората до 45 г. и 45% от хората над 45 г. вярват в любовта от пръв поглед.
5 секунди са достатъчни да се влюбим, казват професор Стефани Ортиг от университета в Сиракуза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *