lovezapovedi„Индия – рецепта за любов” е първата книга от новата поредица на Александра Потър – „Пътешествията на Руби Милър”. Авторката, позната на българските читатели с романите „Внимавай какво си пожелаваш”, „Без гордост и предразсъдъци”, „Да започнем отначало” и др., отново предлага романтична комедия с „искрица магия”, но този път е добавила и елемента на пътуването.  Главната героиня Руби Милър се озовава в Индия в разгара на сватбения сезон. След тежка раздяла тя е загубила вярата си в любовта, както и способността си да пише, но скоро открива, че богатите традиции на Индия в любовта и брака са съвършеният извор на вдъхновение… Романът „Индия – рецепта за любов” поднася романтика, пътешествие и забавление в най-съвършена форма.2.India-recepta za liubov
Вдъхновена от книгата, Потър написа статия на тема какви са културните традиции в любовта по света. Ето изводите, до които е стигнала.
„Любовта е това, което кара светът да се върти. Тя е универсалната световна „валута”. Ако попътувате по земното кълбо обаче, ще откриете множество различни и очарователни обичаи. Денят на свети Валентин е един от най-известните празници по целия свят. Всички знаят, че на този ден си разменяме валентинки и подаръци с любимите хора, но знаете ли, че в Япония 14 февруари е денят, в който трябва да глезиш мъжа си? Не се бойте, жени, вашият ред идва месец по-късно, на 14 март. Известен като „Белия ден”, това е денят, в който мъжът трябва да отвърне подобаващо на чувствата на любимата си. С подобаващи подаръци, имам предвид!
В Италия има изобилие от любовни традиции. От Моста на въздишките във Венеция, под който целувка на залез в гондола гарантира вечна любов, до балкона на Ромео и Жулиета във Верона, където съвременните влюбени могат да пресъздадат прочутата сцена от трагедията – надяваме се без прочутия край!, тази страна е известна с любовната си афера с любовта.
Една по-малко популярна традиция е свързана с Fontanina degli innamorati, име, което буквално се превежда като Фонтана на влюбените. По време на Първата и Втората световна война двойките са отивали при този фонтан в Рим, преди войникът да тръгне за фронта. Синьорината е трябвало да напълни чаша с вода от фонтана, която нейният любим да изпие. После чашата се е счупвала, за да символизира любовта им, която – за разлика от чашата, не можела да бъде разбита. Този романтичен ритуал се изпълнява и днес от влюбени, които трябва да се разделят по някаква причина, с надеждата, че магията на фонтана ще ги събере отново заедно.
Французите не отстъпват на италианците по отношение на уникални културни традиции, когато става дума за сърдечните афери. Някои от тях датират от стотици години, други са много по-съвременни. Една такава традиция е възродена отново през 2008 г., когато на един от мостовете в Париж се появяват катинари. Този ритуал започва на Pont des Arts, но после стига и до Pont de l’Archevêché, близо до „Нотр Дам”, и до множество други мостове на различни места. Ако минете по тези два моста, ще видите купища катинари с инициалите на влюбените и всякакви гравирани послания. Тази традиция на „любовните заключалки” произлиза от деветнайсети век в Унгария и се разпространява по целия свят. Легендата гласи, че ако сложиш катинар на моста и хвърлиш ключовете в реката, любовта ви ще бъде вечна.
В Русия тази традиция е леко променена – близо до моста „Лужков” в Москва са поставени метални дървета, където младоженците поставят катинари по клоните, за да „запечатат” своята любов.
Където и да сте по света, когато стане дума за любов, можете да бъдете сигурни, че ще откриете интересни обичаи или уникални ритуали. Защото любовта наистина е навсякъде около нас!”