Под полата на историята

5 необичайни любовни традиции

henna on hands, Indian bride, traditional Hindu weddingВсеки народ си има свои обичаи, които се приемат нееднозначно от останалия свят – някои ги почитат, други изпадат в шок. Тук ще ви запознаем с 5 наистина необичайни традиции.
Ежегодно племето Бороро отбелязва края на дъждовния сезон в Нигерия с… мъжки конкурс за красота. За десетте най-красиви момичета от племето танцуват 40 младежи, чиито лица са покрити с дебел слой грим.

Момичетата ги оценяват по здравия им вид, белотата на зъбите, чистотата на бялото на очите, които според тях са залог за здраве. След продължителния оглед само 10 младежи получават правото да станат мъже с точно тези 10 красавици. Любовната игра се случва в палатки в гората.

В храма Саундат, в Южна Индия, веднъж в годината се случва доста странен ритуал. Служителите на богинята Йелама изпадат в интересен транс и се съвукупляват с поклонниците, прекрачили прага на храма. За това „просветление и очистване“ вярващите оставят дарения… Някои западни наблюдатели казват, че това си е чиста проституция.

Народът на племето нуба в Судан е съхранил древна сватбена традиция. Най-важният ден в годината тук е „празникат за избор на мъж“. Още с изгрева на слънцето започват танците на младоженците. Момичето само избира жениха, който е длъжен да й нанесе ритуални рани и белези. След това съпругът на трябва да вижда жена си на дневна светлина и живее при животните в обора, докато не й построи дом.

Племето нинг-ба в Тибет също има интересна брачна традиция. Една от дъщерите в семейството трябва да се ожени едновременно за няколко брата. Възрастта на бъдещите женихи варира от 6 до 26 години. Благодарение на традицията жената има осигурена работна ръка, казват местните. А в съпружеското ложе има въведен строг ред. На вратата на спалнята се поставя обувка, вместо знак „заето“, когато вътре е един от братята – другите трябва да почакат…

В Нова Гвинея, на остров Тробриан, всяка година се провежда турнир по крикет. И какво му е необичайното? Времето съвпада с узряването на растението ямс, за което местните смятат, че е като афродизиак. Затова по време на турнира  съпрузите си „изневеряват“, избирайки си чужд партньор за една нощ. По-късно любовните преживявания се разказват и обсъждат в двойката. Казват, че това заздравявало връзката и гонело скуката.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.