Психолог под възглавката

Досада в семейната спалня? 4 проблема и 4 решения

Отчаяние и досада вместо удоволствие – това е новата тенденция в българската семейна спалня. Все повече съпрузи лишават половинките си от секс или пък го правят насила и по задължение. Причините са различни: извънбрачна връзка, охлаждане на чувствата, проблеми с потентността, депресия, стрес. Повечето партньори се страхуват да признаят истината и се оправдават с неразположение, умора, децата, работата…  Според сексолозите обаче, ако липсва някаква по-сериозна патология или причината не е депресия или стрес, загубата на сексуалния интерес към партньора може да се дължи на няколко обстоятелства. Преди всичко – на скрито раздразнение, охлаждане и дори вътрешна ненавист.

Единият от партньорите изпитва малко или повече стаена злоба към своята половинка.
Например съпруът може да е обсебен от работата си и да пренебрегва партньорката си, често да липсва от къщи, да бяга от семейните грижи. Или да има тежък и потискащ характер, да създава напрежение с постоянното си мрънкане и претенции. Всичко това се натрупва в съзнанието на другия. Част от този процес протича и на подсъзнателно равнище.
И като резултат – сексуалното желание бива непрекъснато потискано. Ако партньорът не може или не иска, жената става също така безпомощна като мъжа, чиято съпруга му отказва под предлог, че я боли глава. Но ако един мъж може да получи своето със сила, то жената страда мълчаливо. Още по-тежко е положението й, ако е принудена да прави секс по задължение и насила.
Друга причина за сривовете в семейната спалня е непреставащата борба за надмощие и власт. Мъжът или жената робуват на схващането, че ако унижават или оскърбяват своята половинка, те ще имат доминираща роля в брака. В резултат на този постоянен терор и озлобление, с които са облъчвани потърпевшите, те доброволно абдикират от леглото и губят желание да се отдават на интимни наслади. Много мъже се боят от новото лице на женската сексуалност. Ева се нуждае от нежност, която докосва не само тялото, но и душата, а мъжете са по-директни и дори груби.
Проблем за секса може да се окаже и самият секс. Има хора, които след като правят любов, се усещат твърде близко до партньора, струва им се, че оттук нататък ще изпаднат в странна и продължителна зависимост от другия. Чувстват се  угнетени, настроението им е понижено и в стремежа си да се избавят от този душевен дискомфорт губят сексуален интерес.
Сексуалното желание може да бъде потиснато и когато някой от съпрузите прекалено се вживява в ролята на родител. Преди сключването на брака и до раждането на първото дете между мъжа и жената съществува превъзходна сексуална съвместимост. Но след като се появи на бял свят бебето, единият от двамата губи интерес към еротиката. Съпругът изведнъж започва да изпълнява ролята на строг баща, а съпругата се превръща в педантично грижовна майка. Тогава за сексуални изненади и дума не може да става. И романтиката на сексуалната близост изчезва. Това поражда естествено други реакции – една от тях е изневярата, при чиято поява пък желанието за секс в семейната спалня е немислимо. И  според мнозина тя е единственият възможен изход при всяка от посочените ситуации.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.