Отчаяние и досада вместо удоволствие – това е новата тенденция в българската семейна спалня. Все повече съпрузи лишават половинките си от секс или пък го правят насила и по задължение. Причините са различни: извънбрачна връзка, охлаждане на чувствата, проблеми с потентността, депресия, стрес. Повечето партньори се страхуват да признаят истината и се оправдават с неразположение, умора, децата, работата…  Според сексолозите обаче, ако липсва някаква по-сериозна патология или причината не е депресия или стрес, загубата на сексуалния интерес към партньора може да се дължи на няколко обстоятелства. Преди всичко – на скрито раздразнение, охлаждане и дори вътрешна ненавист.

Единият от партньорите изпитва малко или повече стаена злоба към своята половинка.
Например съпруът може да е обсебен от работата си и да пренебрегва партньорката си, често да липсва от къщи, да бяга от семейните грижи. Или да има тежък и потискащ характер, да създава напрежение с постоянното си мрънкане и претенции. Всичко това се натрупва в съзнанието на другия. Част от този процес протича и на подсъзнателно равнище.
И като резултат – сексуалното желание бива непрекъснато потискано. Ако партньорът не може или не иска, жената става също така безпомощна като мъжа, чиято съпруга му отказва под предлог, че я боли глава. Но ако един мъж може да получи своето със сила, то жената страда мълчаливо. Още по-тежко е положението й, ако е принудена да прави секс по задължение и насила.
Друга причина за сривовете в семейната спалня е непреставащата борба за надмощие и власт. Мъжът или жената робуват на схващането, че ако унижават или оскърбяват своята половинка, те ще имат доминираща роля в брака. В резултат на този постоянен терор и озлобление, с които са облъчвани потърпевшите, те доброволно абдикират от леглото и губят желание да се отдават на интимни наслади. Много мъже се боят от новото лице на женската сексуалност. Ева се нуждае от нежност, която докосва не само тялото, но и душата, а мъжете са по-директни и дори груби.
Проблем за секса може да се окаже и самият секс. Има хора, които след като правят любов, се усещат твърде близко до партньора, струва им се, че оттук нататък ще изпаднат в странна и продължителна зависимост от другия. Чувстват се  угнетени, настроението им е понижено и в стремежа си да се избавят от този душевен дискомфорт губят сексуален интерес.
Сексуалното желание може да бъде потиснато и когато някой от съпрузите прекалено се вживява в ролята на родител. Преди сключването на брака и до раждането на първото дете между мъжа и жената съществува превъзходна сексуална съвместимост. Но след като се появи на бял свят бебето, единият от двамата губи интерес към еротиката. Съпругът изведнъж започва да изпълнява ролята на строг баща, а съпругата се превръща в педантично грижовна майка. Тогава за сексуални изненади и дума не може да става. И романтиката на сексуалната близост изчезва. Това поражда естествено други реакции – една от тях е изневярата, при чиято поява пък желанието за секс в семейната спалня е немислимо. И  според мнозина тя е единственият възможен изход при всяка от посочените ситуации.