Аафродизиаците са вещества, притежаващи свойството да стимулират половото влечение и да повишават половата активност.
В кухнята се използват различни билки, зеленчуци, плодове, подправки и аромати за приготвянето на храната с цел да бъде събудена сексалността на двойката. Не трябва да се забравят и кисело-млечните продукти като извара, йогурт, кашкавал. Храната, употребявана от човека, като правило трябва да съдържа множество витамини, в това число витамините “на размножаването” – А и Е. Те се съдържат в най-големи количества в яйцата, морковите, черния дроб на различните видове риба.
За половата възбуда е много важен и витамин В, който се съдържа най-вече в бобовите култури, картофите и рибата.
Еротичната храна трябва да съдържа достатъчно за организма количество белтъчини, мазнини и въглехидрати.
За приготвянето на еротични ястия съвсем логично се предпочитат екзотични храни като фазан, а за любовна напитка – камилското мляко. Още в древността хората са използвали за повишаване на своята потентност т.н. наркотици под формата на прахчета, балсами или напитки. В Древния Изток са се кланяли на “сладострастния опиум”, а в Европа особено са били ценени трюфелите, “възпламеняващи загасения огън”.
Дивата горчица, чубрицата, джодженът, хрянът, целината, кориандърът и в древни, и в нови времена фигурират като средства за събуждане. Капучиното (създадено от монасите от ордена на капуцините), също помага за поддържане на сексуалната активност. Медът, орехите, зехтинът, бананите и пшеничните зърна се смятат от знахарите за превъзходни средства за сексуална активност. Но кралят сред афродизиаците е женшенът, който не е изгубил своята сила и след 4000 години. Индийското орехче, пиперът, карамфилът, шафранът и розмаринът също предразполагат към сладострастие, твърдят още древните автори.