Когато в леглото се появи засечка, виаграта не помага, категорични са сексолозите. Важно е да се определи причината за засечката. Съвременните изследвания показват, че е некоректно епизодичните мъжки сексуални несполуки да се наричат с плашещата дума „импотентност“. Няма нито един, даже млад мъж, на когото поне веднъж да не се е случвал този „ужас“, наречен „временно разстройство на ерекцията“.
Препаратите за възстановяване на потенцията имат временен ефект, но за сметка на това впоследствие „награждават“ мъжете с множество странични ефекти: главоболие, безсъние, нарушение на функциите на някои вътрешни органи.
Какви са най-честите причини за разстройство на ерекцията, според специалистите?
* „Синдром на бизнесмена“ (хронична умора от работа).
* Злоупотреба с алкохола или редовно пиене в голямо количество.
* Много пушене.
* Заболявания (особено на бъбреците, дробовете, простатата, диабетът).
* Нередовен полов живот (особено за лица в зряла възраст).
* Честата смяна на партньорките.
* Конфликтни отношения с партньорката.
* Ситуационно разстройство на потенцията (например със съпругата има проблеми, а с любовницата всичко е отлично).
За възбуждането на мъжа съществена роля играят еротичните дразнители: разголеното тяло, ароматът на парфюма, еротични снимки, видеофилми… Задължително е да се практикува спонтанен, бърз секс при всички условия и през всяко време на денонощието, щом това е възможно. Това е своеобразна профилактика на импотенцията.
Успешно се „лекува“ сексуалното разстройство сутрин, когато в мъжкия организъм бушува силна вълна от хормона тестостерон (през денонощието „преливат“ 6-7 вълни). Жените често се отказват от утринната близост, като не подозират, че лишават своя партньор от удоволствие, особено в период на отслабване на ерекцията. Запомнете – ласкавата жена е по-добра от всякаква виагра!