Лайфстайл,Успешни & Щастливи

Неписаните закони на служебното парти

Офисните партита вече са неотделима част от корпоративната култура.

Всички ги обичат, шефовете се отнасят с разбиране към желанието на подчинените си да се повеселят, защото контактите в неформална обстановка сплотяват колектива. Обаче подобни прояви имат свой неписан, но общоприет “закон”, който не е препоръчително да се нарушава.


Не пренебрегвайте празника
Когато се организира някакво празнично събиране, присъствието на всички сътрудници е задължително. Така че дори и да смятате служебното парти за напразно губене на време, ще ви се наложи да отидете. Разбира се, че вкъщи ви чакат куп несвършени неща, но се въоръжете с търпение и останете на празника поне половин час. Не е забранено да си тръгнете  по-рано, особено ако предварително сте намекнали, че имате неотложна лична работа.

Но първо поговорете с колегите, пийнете вино, опитайте мезетата – едва тогава можете да си вървите. Ако си тръгнете веднага, рискувате да ви обявят за особнячка, която пренебрегва колектива. А това не се прощава лесно от колегите, пък и подобна “слава” е опасна за кариерата ви.

Освен това не забравяйте още нещо твърде важно – като правило служебните партита се организират само за вътрешни хора. Тоест присъствието на съпруга, децата или любимия е крайно нежелателно. Така че не водете на празненството роднини и приятели, дори и те да изразяват желанието си в пряк текст. Останалите ви колеги просто няма да ви разберат.

Съблюдавайте дистанцията

Партито може да се окаже наистина интересно и полезно за вас. Защото служебните “празници” се използват за общуване с тези, до които в обичайната ситуация е трудно да се добереш  (чак до най-големия шеф).

В неформална обстановка всеки, дори и най-страшният началник, сменя гнева си с милост и става по-достъпен. Сега картите са във ваши ръце: умело поведеният разговор на интересуваща шефа тема може да го предразположи във ваша полза. Но внимавайте да не прекрачите границите на служебната дистанция.

Дори и шефът да е склонен към по-свободно общуване, избягвайте фамилиарниченето – твърде вероятно е това по-късно да ви струва много. Също така избягвайте откровенията на подпийналия повече колега. В краен случай го изслушайте мълчаливо, без коментар и веднага покажете, че вече сте забравили за него. Ако той проявява граничеща с агресивността натрапчивост, станете веднага и се махнете: няма защо да се набърквате в скандала, който неминуемо ще избухне.

Не на последно място на служебното парти вие самата трябва много да внимавате с алкохола. Но по време на поредния тост не оставяйте демонстративно чашата на масата, не обявявайте на висок глас, че пиенето ви е достатъчно. Непременно се престорете, че отпивате от питието.

Никакви флиртове!

Дори и сред колегите ви от мъжки пол да е човек, към когото не сте равнодушна, не бива да използвате непринудената атмосфера на офисното парти, за да флиртувате с него. Помнете, че свидетели на вашите свалки ще бъдат всичките ви колеги и че на следващия ден това ще стане повод за сплетни и клюки.

Колкото до клюките, въпросът е деликатен. Наистина е приятно да се уединиш с някои колеги в закътано кътче и да поклюкарстваш за останалите, както и за членовете на семействата им. Но, повярвайте, не си струва да правите това. Избирайте неутрални теми за разговор, които са интересни за всичките ви колеги, независимо дали са мъже или жени. Бъдете дружелюбна и приветлива с всички, дори и ако във всекидневната работна обстановка някои колеги са ви по-симпатични от други. Постарайте се да не се присъединявате към стихийно възникнали групички и коалиции.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.