Психолог под възглавката

Невероятно, но факт: Скандалите засилват чувствата! Карайте се на воля!

Кога да размахваме „шпагите“?
Специалистите съветват това да става само през почивните дни, когато имаме повече време за себе си. Така кавгата няма да попречи на работата ни и да ни извади от равновесие. Ако през седмицата се появят разногласия между вас и партньора, потърпете и си „резервирайте“ един хубав скандал за уикенда. Дотогава ще можете спокойно да обмислите всички свои аргументи и по-търпеливо да изслушате доводите на ответната страна.
Къде да се дуелираме словесно?
Седнали удобно в креслата един срещу друг. В никакъв случай на масата, докато се храним, защото затрудняваме храносмилането си. Не бива и в колата, защото можем да я превърнем в заплаха за движението и дори да катастрофираме. Не и в леглото – там на подобни страсти не им е мястото! Тоест – карайте се някъде, където можете да се разположите удобно. Слушайте внимателно партньора си и не изпускайте нито една негова дума и жест. Гледайте го право в очите. Не забравяйте, че по-ведрата и комфортна обстановка у дома, на вилата или на друго място има много положително влияние върху изясняването на отношенията.
За какво да водим битка?
За всичко, което ни тежи. Но ако имате стари проблеми, които не сте разрешили години наред, по-добре ги забравете.
Как да го правим?
С чувство за мярка и отговорност. Бъдете убедителни, без да унижавате и обиждате партньора си. В разгара на „сражението“ не забравяйте значимостта на спорния въпрос. Помислете ще изпаднете ли в неловко положение, ако отстъпите. Не е ли по-добре да подадете ръка на партньора си? Запомнете: семейните скандали са състезание без победители и победени.
Защо всъщност се вдига пушилката?
Отговорът чак не е за вярване – за да запазим любовта и жизнеността на връзката си, да се сближим максимално с половинката си! Психолозите отдавна твърдят, че колкото повече се опознават двама души, толкова скандалите им дават по-големи резултати. Отношенията са по-изчистени и спокойни само когато двамата съпрузи имат еднакви възгледи за живота и са от една и съща среда.
От твърде голямо значение за стратегията на „битката“ е и опитът, който се добива още в бащиния дом. От това как са се карали родителите, зависи и „способността“ на потомците им. Би било добре да се помни и това как по-възрастните са решавали проблемите си.
Който е израснал сред обич и разбиране, по-лесно ще приеме компромиса и ще избегне скандала и обратното: деца на конфликтни родители обикновено се държат по същия начин, като пораснат.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.