Психолог под възглавката

Сексуалните фантазии – необходими и полезни

Много жени се притесняват, че нямат сексуални фантазии или фантазми. Всъщност всеки от нас им се отдава понякога, макар и невинаги да ги съзнаваме…

Игра на въображението с реалността

Фантазми наричаме онези кратки еротични сценарии, които разиграваме мислено, за да се възбудим. Често те остават на подсъзнателно ниво, докато даден образ, мирис, жест не ги накарат да изплуват на повърхността.

Те винаги се въртят около отношенията ни с партньора: около борбата за надмощие или съответно желанието да бъдем подчинени, воайорството и ексхибиционизма.

На всеки от нас му въздействат различни неща – в зависимост от личната му история. Но темите са еднакви. Ето защо ги откриваме отново и отново в сцените от порно филмите.

Например: доминирането на богаташката над нейния градинар, подчинението на прислужничката пред нейния господар или сцена на двойка, която прави любов, наблюдавана през ключалката или шпионката…

Те засилват  желанието за секс…

Фантазмите ни карат да желаем другия за повече от „едно набързо“, да се „изгубим“ в него и т. н.
Всички имаме фантазми, макар невинаги да си даваме сметка за тях и тяхното влияние върху сексуалния ни живот. Мнозина от нас ги потискат, защото се ужасяват от тяхното странно и дори шокиращо съдържане.  Но фантазмите нямат нищо общо с морала, благоприличието и още по-малко с реалността! Ако все пак се притеснявате, че нямате (на съзнателно ниво) еротични фантазии, е по-добре да се запитате дали всъщност не ви липсва желание за секс…

Ту ги има, ту ги няма…

Това е нормално. Не може във всеки един момент да мислите за секс. Либидото не може да „работи“ едновременно на всички фронтове.

Понякога служебните ангажименти са тези, които изискват цялата ви психична сила, а друг път отношенията с любимия поглъщат вниманието и енергията ви изцяло.

022

Променят се с възрастта?

Зависи в какъв период от живота си се намирате – дали тъкмо се отделяте от родителите си, дали сте в разцвета на любовна връзка или тъкмо сте станали майка.

Случва се обаче сексуалните фантазии цял живот да са вариации на една и съща тема, върху която сме концентрирани. Но до момента, до който фантазмите ни доставят удоволствие, това не е никакъв проблем.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.