Забелязвали ли сте за какво се карате с половинката си? Че той се опитва да ви дава акъл за нещо, което правите вие, и обратното – че вие се опитвате да го поучавате в нещо, което си може и сам… Тоест мога да заключа, че скандалите всъщност показват колко се обичат двама души. Не, в никакъв случай не искам да ви кажа, че за да върви връзката ви и да сте щастливи, трябва всяка седмица по два часа да се наддумвате. Просто искам да оправдая тези понякога абсолютно безполезни словесни престрелки, завършващи нерядко със сълзи и думи като “Мило, ще ме гушнеш ли…” и “Кажи колко ме обичаш”…
Да, в скандалите има нещо благотворно, дори съзидателно. Като в гръмотевичните бури. Природата се изчиства от лошотията си, а после изведнъж, когато грейне дъгата и небето стане прозрачносиньо, всички забелязват и оценяват красотата й. Същото е и при връзките – след един истински скандал идва време на спокойно и преоткриващо, любвеобилно поведение. Дори нещо повече – забелязах, че след като съм се посърдила с любимия, а после сме се целунали опрощаващо, цветът на лицето ми е много по-чист, по-светъл, а излъчването ми с една степен по-добро и очарователно.
Разбира се, далеч съм от мисълта, че скандалите са нещо задължително, за да се поддържате в добра форма. Ако можете да минете и без тях, ще е направо чудесно. Но те са като подправката за храната и клюката за живота. Но не онези лоши, зли и нападателни скандали, в които крещите доста нецензурни определения и дори замервате отсрещната страна с подръчни материали. Те по-скоро са знак, че може би не сте един за друг. Или че със сигурност имате някакъв проблем, който ако не решите в скоро време, може да преобърне лодката на съвместното ви съществуване. Говоря за онези малки караници за определяне на водещия, на лидера, за печелене на точки за надмощие. Те са забавни. И опознавателни. Защото няма по-добра ситуация за опознаване на някого от момента, когато той е ядосан и подвластен на емоциите. Тогава именно можете да прецените докъде ще стигне партньорът ви и дали границата на търпението и добрите обноски ви задоволява.
Мдаа, животът ни предлага невероятно много ситуации, в които да откриваме отново и отново себе си и околните. Използвайте ги, за да не се изненадате някой път, че изобщо не сте познавали съседа в леглото си.