Психолог под възглавката

За да бъде сексът по-добър…

Сексуалните взаимоотношения и любовните връзки са неизчерпаема тема. Ако не сте доволни от интимния си живот и искате да го подобрите, освен по-честите разговори е необходимо и още нещо…

Ако искате да постигнете по-качествени любовни взаимоотношения, трябва да разговаряте с партньора си за това и да се уточните какво намалява сексуалното ви желание. За да успеете да си създадете подходящата атмосфера, е много важно и да си споделяте за нещата, които ви харесват. Може би страдате от предразсъдъци по този въпрос. Отпуснете се, споделете с партньора си и той ще го приеме като изненада.

Колко често правите любов?
Двойките често искат да разберат колко време трябва да посветят на правенето на любов. Но зад него обикновено се крие друг въпрос, а именно: „Колко често трябва да правят любов, за да се счита за нормално?“ Всъщност точен отговор на този въпрос няма. Не може да се каже колко пъти седмично или месечно трябва да правите любов, за да се чувствате добре. Объдете го като двойка. Често като средно количество за седмица се дава числото 2 или 3, но то не винаги е подходящо за всеки. Може за някои двойки 2 пъти седмично да е абсолютно незадоволително, което не ги прави ненормални в сравнение с тези, на които им е достатъчно веднъж на две седмици.

Ако искате да подобрите сексуалния си живот, трябва да си създадете повече възможности за правене на любов. Не си давате шанс, ако просто чакате да ви дойде настроението или ако намирате време за това само веднъж в месеца.

Ако се опитвате да се справите със сексуален проблем, се препоръчва да се занимавате с това три пъти в седмицата.

Подходящо време за…
За да извлечете най-много „полза“ от общуването с партньора си, е необходимо да се отпуснете и да се освободите от ежедневното напрежение, за да можете да се насладите на момента. А това означава, че късните часове не са от най-подходящите. Важно е това да се случва сутрин, следобяд или привечер. Може и през почивните дни, или ако работното ви време го позволява – през деня. И е важно да му посветите поне един час, за да имате време да експериментирате и да се наслаждавате на това, което правите. Намерете повече време, за да се отдадете на партньора си – ако не веднъж седмично, то поне веднъж на две седмици или в месеца. Така ще можете да създадете подходящите атмосфера и условия, за да експериментирате в половите си взаимоотношения.

Ако сте изморени, под стрес или много натоварени в работата си, половият ви живот няма да ви вълнува толкова. Тогава може би ще си планирате времето, за да си починете. Внимавайте обаче да не бъдете постоянно под напрежение и да нямате време. Защото ако винаги постъпвате така, това би могло да означава, че подобряването на сексуалния ви живот е без значение за вас или че има някакъв скрит страх, за който самите вие не искате да си признаете.

А децата вкъщи?
Двойките, които имат деца най-често се оплакват, че им е много трудно или почти невъзможно да намерят свободно време. Двете основни причини, които те изтъкват са, че децата им заемат цялото свободно време или че им е неудобно, когато децата знаят, че правят любов. Най-трудно е да намерите време за секс, когато имате малко дете. Преди бебето да се приучи към всекидневната рутина, ще му бъдете необходими във всеки един момент и тогава ще бъдете по-изморени от обикновено и няма да имате желание за секс. Това е съвсем естествено и ако се чувствате по този начин, моментът не е особено подходящ за подобряване на сексуалния ви живот.

Много е важно да си споделяте какво изпитвате. Мълчаливото съгласие, че не трябва да притеснявате другия заради секса, не е най-доброто решение. Защото в подобна ситуация обикновено единият от двамата се чувства по-малко щастлив и може да си мисли, че зад това се крият най-рзлични причини. И в резултат могат да се появят големи трудности, с които няма да ви е лесно да се справите в бъдеще.

Затова заключението е, че е по-добре да оставите планираното за някой по-подходящ момент, когато бебето ви е по-спокойно и когато можете да си обясните един на друг как се чувствате. Можете например да кажете: „В момента съм толкова напрегната и претеснена, че едва ли ще мога да се насладя на секса както обикновено. Ще изчакам да се почувствам по друг начин, преди да започнем отново да правим любов. Какво мислиш по този въпрос?“ Ако забележите, че партньорът ви не е очарован от подобно откровение, обсъдете какво бихте могли да направите по въпроса. Тогава е важно да показвате физическото си привличане, дори и да не се стига до секс.

Когато децата пораснат, този проблем изчезва, но се появяват други. И най-важният от тях е именно начинът ви на мислене. Важно е да разберете, че и когато вече сте родители, сексуалните отношения с партньора ви са все още много важни. Когато разберете това, ще кажете на децата ви, че имате нужда да прекарвате известно време заедно. Не е необходимо да държите по-големите деца непрестанно под око. Понякога спалнята ви трябва да бъде на разположение само за вас.

Обръщате ли внимание на посланието?
Другият проблем се състои в чувството ви, че на децата не им се отразява добре да знаят, че родителите им имат полови отношения или че ги чакате да заспят, за да правите любов. Но е много важно децата ви да знаят, че сте щастливи заедно и че се обичате. Освен това за сексуалния и емоционалния им живот е много важно да знаят, че родителите им са сексуално активни и че сексът им е важен. И на децата ви, и на вас може да ви бъде неудобно, но посланието, което ще излъчвате, ще бъде положително, а именно, че половите взаимоотношения са важни за дълбоката връзка. А това означава, че има по-голяма вероятност, когато пораснат, децата ви да бъдат щастливи в собствената си връзка.

Но ако все пак присъствието на децата ви притеснява, можете да проявите творчество в намирането на време за вас и партньора ви. Можете да планирате секса, когато детето ви е навън, може би можете да накарате някого да го гледа за няколко часа, да го разходи, да го заведе в зоопарка или на кино, или на друго извънучилищно занимание.

Можете и да организирате да преспи или да прекара почивните дни при приятели. Вашите родители могат да ви помогнат, а можете и да се договорите с родителите на други деца га ди гледат заедно, а после да им върнете услугата. Ако финансите ви го позволяват, можете да наемете стая и да извикате детегледачка. Това може би ще ви бъде забавно, тъй като е възможно да ви върне назад към спомените ви.

Спонтанният изблик на страст
Някои двойки казват, че препоръката да отделят повече време за секс, им изглежда насилствена. Според тях сексът трябва да е резултат от спонтанна страст. С появата си тя трябва да доведе до сексуалния акт. Разбира се, прекрасно е, когато се случи по този начин. Това е възможно в началото на връзката ви, но по-нататък обикновено имате желание, но сте възпрепятствани от събитията. Или пък сте погълнати от силно привличане към партньора, но той не изпитва същото към вас.

Ако трябва да чакате подходящата обстановка, да се събуди страстта ви, както и тази на партньора ви, ще си почакате. И от всичко това става ясно, че все пак е необходимо да си отделите време за секс. За това има разбира се и по-добри причини от гореспоменатите.

Понякога значението на спонтанния секс се надценява. Разбира се, че спонтанността е възбуждаща, но и изчакването, и планирането също могат да бъдат такива. Спомнете си за времената, в които сексът ви се е струвал абсолютно спонтанен. Наистина ли беше съвсем спонтанен? Много партньори стигат до заключението, че в началото на връзката си са „очаквали“ секса и че отнапред са се наслаждавали на мисълта за сексуалния акт. Може би с часове са си мислили за партньора си, за външния му вид, за начина, по който се чувстват с него, за това какво ще се случи, когато са заедно. И обикновено двамата партньори се приготвят дълго за срещата си, защото искат да изглеждат и да се чувстват добре. И всичко това създава усещането на сексуално изчакване. И спонтанният сексуален акт е само завършекът на умствената предигра.

Това са само част от чувствата, към които вие и партньорът ви можете да се върнете след дългите години, прекарани заедно. Планирането, приготовленията и очакването могат да ви предразположат. А не е ли това една абсолютно нова и различна от сексуалния ви стереотип версия?

Желанието за секс
Не винаги нещата се получават така, както ви се иска. Договорили сте се да правите любов в определен момент, а когато той настъпи, вие вече нямате желание. Но това не е проблем. Отлагането на сексуалния акт изобщо не означава, че трябва да изгаряте от страст. И все пак за добрия задоволителен секс е необходима интимност и преживяването й във взаимните ласки. Не отлагайте срещата само защото не сте изморени или не сте в настроение за секс. Говорете за това как се чувствате и съобразете плановете си с начина, по който се чувствате. Може би искате просто да си лежите прегърнати и да се целувате. И ако това е моментното ви желание, всичко е наред. Понякога е възможно и настроението ви да се промени, възможно е желанието ви за секс да се върне. Ако това се случи, винаги можете да промените плановете си, не се притеснявайте за това. И това е част от правенето на любов.

Как да се приготвите
Приготовлението на партньорите за сексуалния акт включват създаването на подходящата атмосфера. Мислете положително за това, което ще се случи. Ще ви помогне и ако сте доволни от тялото си. Ако си мислите, че изглеждате добре, ще се чувствате добре, ще ви бъде и много по-лесно да задържите вниманието на партньора и да вярвате в искреността му.

Това важи и за мъжете, и за жените. В началото на връзката, мъжете, които се чувстват несигурни, се приготвят също толкова старателно, колкото и жените. Душ, внимателно подбиране на дрехите, прическа – всичко това спомага за създаването на подходящата атмосфера.

Най-подходящото място
Трябва да решите къде ще правите любов и да създадете благоприятна обстановка. Ако имате къща или апартамент, можете да си изберете стаята, която ви допада най-много, или пък всеки път да сте в различна стая. Защото възбудата може да нарасне, ако обстановката ви е непозната.

Споделяйте си какво чувствате след сексуалния акт. Ако единият от вас иска да говори, а другият – да спи, намерете компромисно решение. Ако сте планирали сексуалния акт за следобяд или за привечер, и двамата можете да си поспите след това, а после да излезете на вечеря, или да вечеряте вкъщи и да си говорите.

Не изпитвайте вина, ако не сте задоволени от сексуалния си живот. Сексът е част от връзката ви и си заслужава да е на ниво. Затова ако нещата не вървят добре, не се отчайвайте! Всичко може да се поправи, ако имате желание и ако проявите упорство.

Проблемите не могат да изчезнат от само себе си, затова направете всичко, което зависи от вас, за да подобрите сексуалния си живот. Поне толкова дължите на партньора си и на себе си!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.