От опит

Защо мъжете се държат лидерски, а жените – майчински?

Не е възможно да се разберат психологическите  особености в поведението на двата пола, без да се знаят биологическите. Безспорно мъжете и жените се отличават по телосложение, физическа сила и състав на хормоните. Но тази разлика задължително се забелязва и в поведението.
В момента на зачеването единственото отличие между мъжките и женските ембриони се заключава в това, че женският ембрион съдържа две Х-хромозоми, а мъжкият – хромозоми Х и У. В течение на първите шест седмици от бременността мъжките и женските ембриони се развиват съвършено еднакво. Едва след това в мъжкия ембрион започва да работи У-хромозомата, която подтиква организма на плода да изработи хормон, който се нарича тестостерон. Нивото на тестостерона е показател за агресивността у представителите на двата пола. Тъй като нивото на тестостерона в организма на мъжете е винаги по-високо, много физиолози смятат, че мъжете биологически са предразположени към агресивност и враждебност.
Известно е, че още с раждането си поведението на бебетата момчета  се отличава от това на момичетата. Обикновено момченцата са по-подвижни, игриви, често плачат и  в много по-голяма степен са склонни да изследват обкръжаващия ги свят. От друга страна, родителите са склонни да оставят момченцето да плаче по-дълго, докато почти веднага се стараят да утешат момиченцето.
Формирането на личността на момичетата и момчетата върви по различни пътища, което става първопричина за различния начин, по който мъжете и жените възприемат света, както и за различното им поведение в живота. За всяко дете (момиче или момче) майката е първият човек, с когото детeто се идентифицира. Малките момиченца се учат да бъдат жени, копирайки поведението на майката. Но какво правят момчетата? Те не са в състояние да се превърнат в мъже, ако се ориентират от поведението на майката. Следователно, за да станат мъже, те трябва да се отличават от нея. Така момчетата започват да развиват чувство за самобитност, култивирайки в себе си съзнание за собствените отлики от всичко женско.
Понеже чувството за самобитност у момичетата се развива чрез идентификация с майката, техните отношения с обкръжаващия свят се базират на зависимостта от другите хора и привързаността им към тях. Момичетата се учат да бъдат внимателни, рано осъзнават необходимостта да мислят предимно за другите. В здравите семейства момичетата растат обгрижващи, състрадателни и отстъпчиви. За жените главна ценност са човешките взаимоотношения. Жените се учат да възприемат всички тънкости на общуването между хората, ценят и поддържат добрите отношения. Те винаги се безпокоят от това как другите ще оценят тяхното поведение.
При момчетата всичко е обратно. За да се отличат от майката, те се учат да не бъдат състрадателни и отстъпчиви. Самобитността на мъжете се базира върху тяхната независимост, на подчертаване на тяхното различие.
Специалистите твърдят, че за детето играта е своеобразна работа. В игрите на момчетата винаги присъства конфликтното състезателно начало. Момчетата се учат да спорят с противника. Ако играта е сложна и изисква план, момчетата излъчват лидер, своего рода организатор. Още от деца те се борят за статус в мъжката йерархия. Игрите на момчетата обикновено са извън дома: на улицата, в парка. Още от малки момчетата се учат да отделят домашния бит от играта, а по-късно и от работата.
Игрите на момичетата са игри със съвършено друг тип поведение. Участието в тях развива способност към сътрудничество. Игрите на майки-дъщери или на кукли са ролеви, в които отсъства елементът на съревнованието. Момичетата обикновено не играят в големи групи и тъкмо по тази причина не им е необходимо да развиват организационни навици, както и да играят по жестоките правила на мъжките игри. В играта на майки и дъщери участват само няколко души, които се стараят да си взаимодействат и затова правила не са необходими. Момиченцата играят предимно вкъщи и не отделят домашния живот от играта. Те не ценят победата и поддържането на добри отношения за тях е важен начин за утвърждаване на собственото превъзходство. Усъвършенствайки навика на общуването, те се учат да се допълват една друга, а не да изпъкват като победители. Следователно са лишени от възможността да придобият работещи навици за излизане от конфликтна ситуация.
Порасналите момчета, вече мъже, пренасят своя хъс по отношение на определяне на правилата и на работното си място. Те и там обсъждат правилата с не по-малък ентусиазъм от този, проявен на детската площадка.
Порасналите момиченца, вече жени, продължават да ценят човешките отношения повече от служебните правила. Ако почувстват, че те са  прекалено жестоки и сковават тяхната активност, жените предпочитат да ги нарушават или изменят, но отказват да следват „глупави правила“.
Така че, мили дами, не се мъчете да „превъзпитате“ мъжа, а се постарайте да разберете поведението му в една или друга ситуация. Ако пък се изхитрите, познавайки „врага“, да го манипулирате, като играете по неговите правила, направо ще надминете себе си.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.