Успешни & Щастливи

Как да преживеете периода на самота?

И така, независимо дали са ти показали червен картон, или това си направила ти самата, останала си сама и сега не ти е особено комфортно.

Обществото често рисува образа на неомъжената (или без партньор) жена като самотна, печална и необщителна, затова не е за чудене, че обикновено бързаме веднага да завържем нова връзка.

Но времето между старата и новата връзка може да се окаже много по-добро, отколкото някакъв просто “транзитен период”.  Този промеждутък  може да се използва за собствено самоусъвършенстване, за придвижване напред в кариерата, както и за подготовка за нови отношения.


За да се чувстваш добре, са ти необходими преди всичко три неща: усещане, че те ценят, чувство за безопасност и за контрол над обстоятелствата. Нищо, че сега си сама, това не е причина да страдаш.


През този период можеш да се научиш да си правиш самооценка:


* За целта си дай ясно сметка, какво харесваш в себе си, отбелязвай ситуациите, при които вършиш нещо добре и това не остава незабелязано от околните.

* Бъди добра към самата себе си. Винаги се поставяй на първо място, независимо дали става въпрос за избор на храна или на работа. Постарай се да избираш сама какво да правиш, при това с удоволствие. Наслаждавай се на факта, че докато си сама, самостоятелно ще решаваш как да прекарваш деня си.

* Приемай се насериозно. Напиши върху лист хартия всичко, което е важно за тебе, изброй ценностите, на които държиш най-много. Това са нещата, с които можеш да се гордееш и които те отличават от останалите хора.

Имаш прекрасния шанс да се научиш да се чувстваш защитена дори само поради факта, че в дадения момент няма на кого да разчиташ. Как да възпиташ това чувство в себе си? Преди всичко трябва да определиш рамките или границите на онова, което можеш да вършиш бързо и ефективно (от практическите навици до психологическите способности). Осъзнаеш ли, че си способна да направиш всичко това, значи съвсем спокойно можеш да поживееш известно време сама.

* Преди всичко трябва да поработиш над слабите си места. Така например, ако знаеш, че си подвластна на стреса, поинтересувай се как можеш да го преодолееш. Ако се опасяваш, че няма да се справиш с някоя задача, опитай с автотренинги. С други думи, можеш напълно да се пребориш със ситуацията, в която се чувстваш неуверено, стига  да потърсиш информация за това, как да решиш проблема. Не е зле да разшириш и рамките на безопасност, които сама си поставила.

* Самотата ти дава възможност да се научиш самостоятелно да управляваш живота си, защото сега няма да ти се налага да правиш компромиси заради друг човек. Определи нещата и обстоятелствата, с които можеш да се примириш и с които не можеш. Направи анализ на ситуациите, при които твои близки са те убеждавали да вършиш нещо, което не ти е харесвало. Така ще се научиш винаги да се допитваш до собственото си мнение и едва тогава да вземаш решение.

А как да промениш ситуацията? Погледни назад и си дай сметка, дали работиш там, където би искала, дали живееш там, където би искала, дали си обкръжена от хора, с които би искала да общуваш и които са ти интересни. Може би всичко това те е устройвало в миналото, но дали те устройва сега? Ако отговорът е “не”, значи трябва да промениш всичко това, но постепенно.


Как да разбереш, че вече си готова за нови контакти?
* Като цяло си доволна от себе си.
* Отново имаш ясни цели в живота и тези цели са именно твои (а не поставени ти от други хора).
* Имаш собствен кръг от приятели и интереси.
* Не се нуждаеш от одобрението на другите, за да се чувстваш уверена в себе си.
Оттук нататък всичко отново е в твои ръце!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.