Пет пъти по пет: съвети за оцеляване по пътя към щастието

Три стъпки за справяне с токсичните хора около нас

Да се освободим от токсичните хора около нас понякога е предизвикателство. Но със сигурност това ще помогне на здравето ни и благополучието.

Токсичните хора ни натоварят емоционално и ни лишават от енергията, която имаме нужда да инвестираме във връзки, които ни зареждат положително.

Първата стъпка е осъзнаването на проблема. Важно е да разпознаете кои са т.нар. токсични хора във вашия живот. Това може да бъде тъщата, свекървата, бивш приятел, но може да бъде майка ви, баща ви, сестра ви… Всеки може да бъде токсичен, въпрос на характер и разбирания.

Има хора, които просто обичат да се бъркат в чуждия живот, да налагат своето мнение и разбирания за света, да превземат времето ни с постоянни претенции…

Когато установите кой ви тормози, трябва да си дадете сметка кое в поведението му конкретно го превръща в токсичен за вас. Може да бъде неприятен, груб език, създаване на конфликти, манипулативно поведение или дори непостоянство в отношенията.

След като осъзнаете проблема, можете да вземете и подходящи мерки.

Втората стъпка е задаването на граници. Поставянето на здрави граници е ключово за справяне с токсични хора.

Това включва умението да:

# кажете „не“ на нечестни и неподходящи искания;

# да се оттеглите, когато чувствате, че ви се налага да участвате в негативни сценарии.

Установяването на граници ще ви помогне да запазите контрола върху собственото си време и емоции.

Третата стъпка е насочване към позитивното. Замяната на негативните влияния с положителни и вдъхновяващи хора и среда ще засили нашата психическа устойчивост. И ще ни помогне да се справим по-добре с токсичността, в която сме били потопени.

Инвестирането в качествени връзки, които ни подкрепят и мотивират, ще ни даде възможност да растем и развиваме позитивни умения за справяне със сложни ситуации.

Не стойте заключени в отношения, които не ви правят щастливи. Работете над тях и ако не можете да промените нищо, просто ги напуснете или ги „заглушете“.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.