Щастливи заедно

10 факта за любовта, които трябва да знае всеки

Знаете ли, че се влюбваме за една петнайста от секундата, а целувката може да ви помогне да направите най-правилния избор на партньор?

Точно за една петнайста от секундата в организма ви се случват промени, в това число на химично ниво, след които вие започвате да гледате „особено” вашия човек. Науката е доказала, че в този процес участие вземат 12 зони на мозъка. Когато мислим или гледаме любимия човек, в мозъка ни се получава коктейл от невротрансмисери – окситоцин, допамин, вазопресин, адреналин. Това се равнява на една лека доза кокаин!

Изследването на разликите между любовта и сексуалните желания открива удивителни съвпадения и явни разлики. Резултатите показват, че и при двете състояния се активират анологични мозъчни сектори, което пък означава, че сексуалното желание не просто примитивен инстинкт.

Целунете и направете правилния избор. Две нови изследвания на целувките откриват, че целувайки се, ние откриваме правилния партньор, а след това чрез целувката можем и да го задържим. И мъжете, и жените подчертават, че целувката е като важен тест в началото на всяка връзка. И играе важна роля в отношенията на по-късен етап. Изследователите са открили взаимосвързаност между броя целувки и качеството на отношенията.

След 25 години заедно, партньорите започват да си приличат. Хората, които живеят заедно 25 и повече години започват да си приличат дори като черти на лицето. Това спаред учените може да се дължи на еднаквия начин на хранене, на средата и на емпатията.

Отношенията от разстояние работят. Има два фактора, които помагат да бъдат съхранени – хората си разказват голямо количество лична информация, защото имат време за това, виждат само добрите страни на партньора си. В резултат такива двойки имат стабилни и уравновесени отношения.

4 неща водят до разпад на връзката. Определя ги проф. Джон Готман, който в продължение на 40 години аналзира отношенията между хората – както добрите, така и лошите. И така – препъни камъните са критика, сарказъм, обвинения, отчуждение.

Съвременните бракове предполагат самореализация. Според изследванията преди хората са търсели в брака стабилност, сега очакват партньорът да им осигури самореализация и лична завършеност. Но за съжаление нямат време да постигнат това.

Едно просто упражнение, което ще ви помогне да съхраните брака си. Ако в отношенията ви са настанали трудни времена, опитайте да гледате заедно няколко филма. Тригодишно изследване установило, че процентът на разводите намалява, когато двамата партньори гледат заедно филми за взаимоотношенията и после ги обсъждат.

Отношенията ви след развода… не е необходимо да ги няма. Напротив. Особено, ако имате деца. Възможно е бащата да „изчезне”; двамата да успеят да се разбират, въпреки липсата на любов; да бъдат най-добри приятели; да се карат като котка и мишка, от което ще страдат децата; да бъдат заклети врагове… Вие кой сценарий предпочитате?

Малките радости наистина са важни. Живеем в свят, в който няма нещо некомерсиално. Любовта сепродава и купува. И затова е важно да помним, че малките неща са най-важни. Проведено наскоро проучване доказало, „е малкият знак на доброта и загриженост означава наистина много. Чашка чай сутрин или един мил комплимент ще зарадва повече от скъпата кутия с бонбони или големия букет цветя.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.