Психолог под възглавката,Щастливи заедно

10 факта за любовта, които трябва да знае всеки

Знаете ли, че се влюбваме за една петнайста от секундата, а целувката може да ви помогне да направите най-правилния избор на партньор?

Точно за една петнайста от секундата в организма ви се случват промени, в това число на химично ниво, след които вие започвате да гледате „особено” вашия човек. Науката е доказала, че в този процес участие вземат 12 зони на мозъка. Когато мислим или гледаме любимия човек, в мозъка ни се получава коктейл от невротрансмисери – окситоцин, допамин, вазопресин, адреналин. Това се равнява на една лека доза кокаин!

Изследването на разликите между любовта и сексуалните желания открива удивителни съвпадения и явни разлики. Резултатите показват, че и при двете състояния се активират анологични мозъчни сектори, което пък означава, че сексуалното желание не просто примитивен инстинкт.

Целунете и направете правилния избор. Две нови изследвания на целувките откриват, че целувайки се, ние откриваме правилния партньор, а след това чрез целувката можем и да го задържим. И мъжете, и жените подчертават, че целувката е като важен тест в началото на всяка връзка. И играе важна роля в отношенията на по-късен етап. Изследователите са открили взаимосвързаност между броя целувки и качеството на отношенията.

След 25 години заедно, партньорите започват да си приличат. Хората, които живеят заедно 25 и повече години започват да си приличат дори като черти на лицето. Това спаред учените може да се дължи на еднаквия начин на хранене, на средата и на емпатията.

Отношенията от разстояние работят. Има два фактора, които помагат да бъдат съхранени – хората си разказват голямо количество лична информация, защото имат време за това, виждат само добрите страни на партньора си. В резултат такива двойки имат стабилни и уравновесени отношения.

4 неща водят до разпад на връзката. Определя ги проф. Джон Готман, който в продължение на 40 години аналзира отношенията между хората – както добрите, така и лошите. И така – препъни камъните са критика, сарказъм, обвинения, отчуждение.

Съвременните бракове предполагат самореализация. Според изследванията преди хората са търсели в брака стабилност, сега очакват партньорът да им осигури самореализация и лична завършеност. Но за съжаление нямат време да постигнат това.

Едно просто упражнение, което ще ви помогне да съхраните брака си. Ако в отношенията ви са настанали трудни времена, опитайте да гледате заедно няколко филма. Тригодишно изследване установило, че процентът на разводите намалява, когато двамата партньори гледат заедно филми за взаимоотношенията и после ги обсъждат.

Отношенията ви след развода… не е необходимо да ги няма. Напротив. Особено, ако имате деца. Възможно е бащата да „изчезне”; двамата да успеят да се разбират, въпреки липсата на любов; да бъдат най-добри приятели; да се карат като котка и мишка, от което ще страдат децата; да бъдат заклети врагове… Вие кой сценарий предпочитате?

Малките радости наистина са важни. Живеем в свят, в който няма нещо некомерсиално. Любовта сепродава и купува. И затова е важно да помним, че малките неща са най-важни. Проведено наскоро проучване доказало, „е малкият знак на доброта и загриженост означава наистина много. Чашка чай сутрин или един мил комплимент ще зарадва повече от скъпата кутия с бонбони или големия букет цветя.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.