Психолог под възглавката

5 заблуди за любовта

5-zabluzhdenij-o-lyubviПървата е най-силна. Казват, че никога не се повтаря като емоционално усещане. Действително тя може да се отрази на целия ни живот. Според някои учени първата любов може да ни попречи да изградим здрави и щастливи отношения на по-късен етап. За да не се случи това, психолозите съветват да оставим в миналото спомена за нея. А мъдреците къзват, че бъдещето ще ни донесе много по-силна и истинска любов.
Жените са по-романтични. Да, дамите действително често рисуват сърца, четат списания за взаимоотношения и любовни романи със щастлив край, тайно мечтаят да станат приятелки на секси вампири. Но когато работата опре до реалния живот, дамите нямат равни по своята практичност. Изследване, проведено от университета в Пенсилвания, показало, че момчетата се влюбват по-бързо и по-бързо казват заветните думички. Доказано било още, че мъжете реагират по-силно на „обичам те“, отколкото жените. Психолозите обясняват това с факта, че жените преценяват мъжа от гледна точка на това дали би бил надежден партньор и баща, а при мъжете влюбването и признанието далеч не означават, че смятат да се превърнат в добри съпрузи и бащи.
Противоположностите се привличат. Изследване на колумбийски университет показало, че всъщност се привличат сродни души, близки по разбирания и характер, образование, социално положение. Казват, че ни привличат не нашите противоположности, а „огледалните ни близнаци“, чиито лични качества и възгледи за живота допълват нашите собствени, а не им противостоят.
Моногамията е естествена. Сп. The New York Times публикува преди време една история за неверни отношения, предизвикала силен отзвук. В нея става въпрос за двойка, която не си изневерява, а е приела, че не е необходимо всяка вечер да споделя едно и също легло. Читателите тогава се възмутиха как е възможно да има такива свободни отношения… Но знаете ли, че 95% от млекопитеаещите на Земята всъщност го правят? В човешкия социум моногамията може и да е приета за норма, но в природата съвсем не е така. А учените са установили, че моногамията при животните всъщност се дължи на… липса на избор.
Раздялата е болезнена. Когато в една връзка настъпи край, хората изпадат в депресия и изглеждат така, сякаш са преживяли най-страшната буря. Според психолозите обаче, подобно възприемане на ситуацията е резултат от неправилен подход. Вярно е, че най-добрият лекар за сърдечните рани е времето, но не забравяйте, че болката си отива много по-рано, отколкото сте очаквали.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.