Новини

5 заблуди за любовта

5-zabluzhdenij-o-lyubviПървата е най-силна. Казват, че никога не се повтаря като емоционално усещане. Действително тя може да се отрази на целия ни живот. Според някои учени първата любов може да ни попречи да изградим здрави и щастливи отношения на по-късен етап. За да не се случи това, психолозите съветват да оставим в миналото спомена за нея. А мъдреците къзват, че бъдещето ще ни донесе много по-силна и истинска любов.
Жените са по-романтични. Да, дамите действително често рисуват сърца, четат списания за взаимоотношения и любовни романи със щастлив край, тайно мечтаят да станат приятелки на секси вампири. Но когато работата опре до реалния живот, дамите нямат равни по своята практичност. Изследване, проведено от университета в Пенсилвания, показало, че момчетата се влюбват по-бързо и по-бързо казват заветните думички. Доказано било още, че мъжете реагират по-силно на „обичам те“, отколкото жените. Психолозите обясняват това с факта, че жените преценяват мъжа от гледна точка на това дали би бил надежден партньор и баща, а при мъжете влюбването и признанието далеч не означават, че смятат да се превърнат в добри съпрузи и бащи.
Противоположностите се привличат. Изследване на колумбийски университет показало, че всъщност се привличат сродни души, близки по разбирания и характер, образование, социално положение. Казват, че ни привличат не нашите противоположности, а „огледалните ни близнаци“, чиито лични качества и възгледи за живота допълват нашите собствени, а не им противостоят.
Моногамията е естествена. Сп. The New York Times публикува преди време една история за неверни отношения, предизвикала силен отзвук. В нея става въпрос за двойка, която не си изневерява, а е приела, че не е необходимо всяка вечер да споделя едно и също легло. Читателите тогава се възмутиха как е възможно да има такива свободни отношения… Но знаете ли, че 95% от млекопитеаещите на Земята всъщност го правят? В човешкия социум моногамията може и да е приета за норма, но в природата съвсем не е така. А учените са установили, че моногамията при животните всъщност се дължи на… липса на избор.
Раздялата е болезнена. Когато в една връзка настъпи край, хората изпадат в депресия и изглеждат така, сякаш са преживяли най-страшната буря. Според психолозите обаче, подобно възприемане на ситуацията е резултат от неправилен подход. Вярно е, че най-добрият лекар за сърдечните рани е времето, но не забравяйте, че болката си отива много по-рано, отколкото сте очаквали.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.