Успешни & Щастливи

Лъжичка любов всеки ден

14 февруари – за едни – празникът на влюбените, за други – Трифон Зарезан… Всъщност няма значение кой какво празнува, защото любовта е по-сладка, ако е подправена и с вкусна вечеря и чаша вино, а виното е много по-хубаво, ако е споделено с любим човек!

Пък и не трябва да чакаме Деня на влюбените, за да кажем, че обичаме, нали?

Свети Валентин – покровителят на влюбените
Според преданията свещеник с името, символизиращо здраве и сила, откъсвал всяка сутрин най-красивите цветя от градината си, за да ги поднесе пред олтара и така да покаже голямата си любов и привързаност към Христос. Тази символика дава начало на култа към свети Валентин. Историята на популярния католически и по-скоро светски празник на покровителя на любовта е доста заплетена. Тя затруднила дори духовниците, дискутирали календарната реформа на Втория ватикански събор през 1962 г.

Тогава трябвало да решат кой от тримата светци с името Валентин да остане в основния католически календар. Остава римският свещеник Валентино, чиято памет се почита на 14 февруари. При формирането на култа към него роля играе самото му име, чието значение е здраве и сила. Древните римляни се поздравявали с  “Вале!”, т. е. “Здравей!”, оттам вероятно идва и приписаното от Валентин покровителство над младите, здрави и влюбени двойки.

Eдва ли има значение дали е католически или православен Денят на влюбените, дали сме влюбени или не – важното е , че става дума за любов. Толкова желана от всички нас!

Човешката потребност от любов е вечна, както е вечно самото чувство. То е неизменна част от живота на всеки човек, всяко поколение, всяко живо същество. Един от първите опити да бъде дефинирана като душевно състояние откриваме в Библията, в посланията на св. апостол Павел към коринтяните, в глава 13.

То разглежда любовта като универсално явление и гласи:
1. Ако говориш с човешки глас и ангелски езици, а любов нямаш, ще си мед, която звънти, или цимбал, който дрънчи.
2. Ако имаш пророчески дар и знаеш всички тайни и  всяко знание, и  ако имаш всичката вяра, за да преместиш дори и гора, а любов нямаш, нищо не си.
3. Ако раздадеш всичките си имоти за прехрана на сиромасите и ако предадеш тялото си на изгорение, а любов нямаш, нямаш никаква полза.
4. Любовта е дълготърпелива, благосклонна, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не върши безобразия, не търси своето, не се дразни, не мисли зло, на неправдата не се радва, а страда за истината, всичко изтърпява, на всичко вярва, на всичко се надява.
5. Любовта никога не отминава, другите обаче пророчества ли са, ще се прекратят, езици ли са, ще престанат, знание ли е, ще изчезне, защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме, но когато дойде съвършеното, тогава това, което е отчасти, ще се прекрати.
6. Когато беше младенец, като младенец говореше, като младенец мъдруваше, като младенец мислеше, но откакто стана мъж, забрави всичко младенческо.
7. Защото сега виждаш мъгляво като през огледало, а тогава ще гледаш лице в лице, сега познаваш отчасти, а тогава ще ме познаеш, както аз съм познат.
8. А сега остават трите – вяра, надежда и любов, но най-голяма от тях е любовта.

Празникът днес
се приема много добре както от младите хора, така и от възрастните. Той не е християнски, но се почита и празнува през последните години и у нас.  На деня 14 февруари засвидетелстваме обичта си към човека до нас, правим мили жестове към любимия. В Деня на влюбените казваме колко много обичаме, поднасяйки избраните от нас красиво подредени цветя или малък подарък. С тях любовното признание се обявява официално, тържествено и засвидетелства чувствата ни към любимия човек.

Две в едно
Комбинацията Трифон Зарезан и Свети Валентин си е направо убийствена. Имали сме многобройни  срещи, вълнения, желания, страсти и даже някои от нас знаят ерогенните зони, но сега се намираме между два обединяващи любовта празника. Усещаме аромата на виното и полъха на любовта, с плътно и горещо тяло, с дъх на горски плодове, които пробуждат у нас желанието за споделеност и ни карат да се вглеждаме и търсим човека до нас, да изживеем с него незабравими мигове… И всичко това може да е много лесно и  достъпно, като “облечем” мига с червено вино, запалена свещ и едно докосване до палитрата на Амур. “Наслаждавайте се на мечтите и представите си, защото те са рожби на душата, те са отпечатък на крайните ни постижения” – това е казал Наполеон Хил, а повечето от нас вече са го преживели. От цялото си сърце, оглеждайки се в блясъка на виното, да поздравим всички момчета, които се чувстват като петлета. И всички момичета, които се чувстват щастливи!

Каквото и да вземете за подарък, важното е, че го правите в чест на своята любов!


И не забравяйте – не е важна големината или стойността на подаръка, важен е жестът, посланието, което ще стигве да сърцето, ще развълнува душата и ще стопли тялото…

Нашата рецепта за любов
За да спечелите, омаете и задържите при себе си любовта, вземете и смесете: 4 големи чаши любов, 5 големи чаши търпение, 1 чаша вяра, 4 чаши разбиране, 3 лъжички нежност, 1 щипка хумор. Разбъркайте добре, подправете обилно с усмивка и настроение. Поднасяйте този коктейл всекидневно, с щедра душа.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.