Под полата на историята

Любовни магии и чародейства

Откакто свят светува, всичко най-съкровено се върти около любовта. Ето защо и любовните магии са от стари по-стари. От някои от тях ни става смешно, но и в това има нещо “чародейно”. Въпросът е позволено ли е да се опитваме да подчиним чужда воля на собственото си увлечение, пък макар и то да касае толкова красиво чувство?
Според световноизвестната “вещерка” Марион Уейнстейн любовната магия, колкото и да е “бяла”, също трябва да се съобразява с някои морални критерии. Тя препоръчва спазването на три строги правила: каквото и да си пожелавате, правете го “за благото на всички”, “без да се накърнява ничия свободна воля” и “да е благословено с “Амин!”
Колкото народи, толкова и поверия за любовни билета, заклинания и чародейства.
В една фламандска картина от ХVII в. млада вещица се помазва с билките попадийка, лудо биле и бучиниш, подготвяйки се за любовно изживяване.
У нас в по-стари времена се вярвало пък в къде по-сложни приумици: в пълнолунна нощ трябвало да се изравнят на везна тежестта на Библията с върбинка…
Други пък се чудели как да се престрашат да влязат в мрачна пещера, че да подгонят някой заблуден прилеп, за да откъснат парченце от крилцето му, с което после да чукнат по лявото рамо любимия и той така да се “прилепи” от любов към тях, че никога да не си и помисли да ги напусне…
По-лесна обаче изглежда магията с щъркелово перце. Хуквали след щъркела момите, за да си откъснат перце и да го мушнат в пазвата си. Един по-съвременен метод използва фотографията на обичания, като я оставя да престои на пълнолуние, с горещата молба за привързване и обич навеки. Предполага се, че Луната чува молбите на влюбените момичета и всячески им съдейства.
Така или иначе, магьосниците са единодушни, че за любовната магия трябва да се ползват всички възможни секрети от влюбеното лице – сълзи, кръв, прах от изгорен нокът и т. н., с което да се “захрани” обектът на желанието. После се пристъпва към чакане и наблюдение – започва ли да въздейства магията.
Някои жени използвали любовната магия и за отмъщение. Красивата Цирцея превърнала Одисей и неговите хора в грухтящи свине с помощта на мощно заклинание, което било от рода на т. нар. палиндроми – фрази, които звучат еднакво както от ляво на дясно, така и обратно. За да придобият по-голяма сила, ги слагали и в квадрат. По този начин, но с цифри възникнал и т. нар. квадрат на Венера – планетата – покровителка на любовта. Много момичета го носят преписан на хартия в чантите си, без да знаят, че той няма сила, ако не се изработи като гравюра върху метал и не бъде осветен с благовония.
От любовните миризми на пазара най-подходящо е индийското пачули, както и някои други афродизиаци.
Но безспорно най-силната магия за любов е тази, която правели още от древността с помощта на мандрагората, позната у нас под разновидността на женшен. Анатомичната форма на корена подсказва, че той сякаш олицетворява човешка фигура, а древните вярвали, че има жива душа.
Още за магиите…
От седем кладенеца се събира мълчана вода и в нея се слагало листче с името на желания любовен обект.
Също така се разрязва на две  ябълка, листчето се поставяло в сърцевината й, а после двете половини отново се съединявали с помощта на нагорещена губерка (голяма игла). Само че това трябвало да се направи непременно в петък, и то при определена фаза на Луната и задължително да престои под леглото на влюбените от страната, от която спи обектът на омагьосването.
И днес нещата не са се променили кой знае колко. Най-ярък пример на пазара на любовната магия, и до днес ненадмината, е някоя си Додона Лангстън – англичанка по произход, която купува на търг билкарска книга от 1730 г. В нея открива рецепта за розов любовен кристал. Изпълнява напълно инструкциите и скоро се убеждава, че тайнственият фетиш помага. Започва да “произвежда” чудодейния продукт и в началото съвсем плахо го продава евтино. Докато не започват да я търсят от всички краища на страната и дори от чужбина, готови да заплатят невероятни суми за изделието й. Работата се превръща в бизнес, който й донася нечувани доходи. Тайната на загадъчната розова смес и до днес е неразгадана.

Ние ви препоръчваме един прост метод за любовно чародейство: Просто кажете: “Обичам те!” Ако това “заклинание” не помогне, явно обектът е неподходящ. Най-хубавото винаги предстои!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.