Под полата на историята

Любовни магии и чародейства

Откакто свят светува, всичко най-съкровено се върти около любовта. Ето защо и любовните магии са от стари по-стари. От някои от тях ни става смешно, но и в това има нещо “чародейно”. Въпросът е позволено ли е да се опитваме да подчиним чужда воля на собственото си увлечение, пък макар и то да касае толкова красиво чувство?
Според световноизвестната “вещерка” Марион Уейнстейн любовната магия, колкото и да е “бяла”, също трябва да се съобразява с някои морални критерии. Тя препоръчва спазването на три строги правила: каквото и да си пожелавате, правете го “за благото на всички”, “без да се накърнява ничия свободна воля” и “да е благословено с “Амин!”
Колкото народи, толкова и поверия за любовни билета, заклинания и чародейства.
В една фламандска картина от ХVII в. млада вещица се помазва с билките попадийка, лудо биле и бучиниш, подготвяйки се за любовно изживяване.
У нас в по-стари времена се вярвало пък в къде по-сложни приумици: в пълнолунна нощ трябвало да се изравнят на везна тежестта на Библията с върбинка…
Други пък се чудели как да се престрашат да влязат в мрачна пещера, че да подгонят някой заблуден прилеп, за да откъснат парченце от крилцето му, с което после да чукнат по лявото рамо любимия и той така да се “прилепи” от любов към тях, че никога да не си и помисли да ги напусне…
По-лесна обаче изглежда магията с щъркелово перце. Хуквали след щъркела момите, за да си откъснат перце и да го мушнат в пазвата си. Един по-съвременен метод използва фотографията на обичания, като я оставя да престои на пълнолуние, с горещата молба за привързване и обич навеки. Предполага се, че Луната чува молбите на влюбените момичета и всячески им съдейства.
Така или иначе, магьосниците са единодушни, че за любовната магия трябва да се ползват всички възможни секрети от влюбеното лице – сълзи, кръв, прах от изгорен нокът и т. н., с което да се “захрани” обектът на желанието. После се пристъпва към чакане и наблюдение – започва ли да въздейства магията.
Някои жени използвали любовната магия и за отмъщение. Красивата Цирцея превърнала Одисей и неговите хора в грухтящи свине с помощта на мощно заклинание, което било от рода на т. нар. палиндроми – фрази, които звучат еднакво както от ляво на дясно, така и обратно. За да придобият по-голяма сила, ги слагали и в квадрат. По този начин, но с цифри възникнал и т. нар. квадрат на Венера – планетата – покровителка на любовта. Много момичета го носят преписан на хартия в чантите си, без да знаят, че той няма сила, ако не се изработи като гравюра върху метал и не бъде осветен с благовония.
От любовните миризми на пазара най-подходящо е индийското пачули, както и някои други афродизиаци.
Но безспорно най-силната магия за любов е тази, която правели още от древността с помощта на мандрагората, позната у нас под разновидността на женшен. Анатомичната форма на корена подсказва, че той сякаш олицетворява човешка фигура, а древните вярвали, че има жива душа.
Още за магиите…
От седем кладенеца се събира мълчана вода и в нея се слагало листче с името на желания любовен обект.
Също така се разрязва на две  ябълка, листчето се поставяло в сърцевината й, а после двете половини отново се съединявали с помощта на нагорещена губерка (голяма игла). Само че това трябвало да се направи непременно в петък, и то при определена фаза на Луната и задължително да престои под леглото на влюбените от страната, от която спи обектът на омагьосването.
И днес нещата не са се променили кой знае колко. Най-ярък пример на пазара на любовната магия, и до днес ненадмината, е някоя си Додона Лангстън – англичанка по произход, която купува на търг билкарска книга от 1730 г. В нея открива рецепта за розов любовен кристал. Изпълнява напълно инструкциите и скоро се убеждава, че тайнственият фетиш помага. Започва да “произвежда” чудодейния продукт и в началото съвсем плахо го продава евтино. Докато не започват да я търсят от всички краища на страната и дори от чужбина, готови да заплатят невероятни суми за изделието й. Работата се превръща в бизнес, който й донася нечувани доходи. Тайната на загадъчната розова смес и до днес е неразгадана.

Ние ви препоръчваме един прост метод за любовно чародейство: Просто кажете: “Обичам те!” Ако това “заклинание” не помогне, явно обектът е неподходящ. Най-хубавото винаги предстои!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.