Лайфстайл

Забавна психология: Езикът на тялото

Жените обичат да сядат, кръстосвайки крака. Но начинът, по който го правят, разкрива много повече, отколкото изречените думи. Защото другият език – този на тялото, е могъщо комуникационно средство и ако добре се познава, на човек не му се налага да си отваря дори устата!  Но като всеки език и този би трябвало да се овладее, за да ни служи вярно. Специалистите твърдят, че думите са само 30-35% от общия фонд на общуване между хората.
Например разговаряте с млада дама на купон. Тя е седнала с кръстосани крака, но не можете да разберете дали се интересува от вас, или е просто учтива. Поканете я да продължите разговора на дивана. Ако сядайки на новото място,  отново кръстоса крака – това вече е знак. Ако ги е насочила към вас, шансовете ви са големи. Ако ги завърти в друга посока или просто напред, имате малка надежда. Ако проявява липса на интерес към интимната тема, по която разговаряте, събеседникът (събеседничката) ви се отдръпва и обляга назад, вместо да наклони тялото си напред.
Знакови думи и изрази
Честност – директен контакт с очите.
Откритост – отворени устни в усмивка, отворени ръце с обърнати длани, разкопчаване на сако при сядане.
Доверие – вдигната брадичка, леко наклонена горна част на тялото в седнало положение, срещане на върховете на пръстите на двете ръце като при молитва, кръстосани назад ръце в изправено положение.
Недоверие – мръщене, усмивка с плътно затворена уста, ръце, кръстосани пред гърдите, брадичка, насочена надолу, стрелкащ се поглед, жестове с юмрук, сочене с пръсти, разтриване на врата, сключени ръце на врата и облягане на стола.
Радост – разширяване на зениците на кратки импулси.
Лъжа – свиване на зениците.
Нервност – пушене, свиркане с уста, щипане на кожата, прокарване на езика по предните зъби, прочистване на гърлото, прокашляне, прокарване на пръсти в косата, цъкане с език.
Узнали за всичко това, все пак внимавайте. Колкото и да е универсален езикът на тялото, има и някои съществени нюанси, които са специфични за човека или състоянието му в момента
В различните страни маниерите на местните хора могат да ви накарат да изпаднете в смешно или неловко положение. Например усмивката в Мала Азия е израз на объркване и смущение. Ако красива дама ви се усмихне насреща, това не означава, че ви насърчава, а тъкмо обратното – предупреждава ви дори да не я заговаряте.  В Япония не вдигайте нагоре палец в знак на одобрение и съгласие. Там този жест означава монета или пари. С този знак японецът ще си помисли, че му искате подкуп. Арогантното показване на средния пръст е единственият жест, който се тълкува по един и същи начин навсякъде по света. Не се съмнявайте, че няма да бъде разбран правилно! И по-добре да не стигате до него…

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.