Лайфстайл

Забавна психология: Езикът на тялото

Жените обичат да сядат, кръстосвайки крака. Но начинът, по който го правят, разкрива много повече, отколкото изречените думи. Защото другият език – този на тялото, е могъщо комуникационно средство и ако добре се познава, на човек не му се налага да си отваря дори устата!  Но като всеки език и този би трябвало да се овладее, за да ни служи вярно. Специалистите твърдят, че думите са само 30-35% от общия фонд на общуване между хората.
Например разговаряте с млада дама на купон. Тя е седнала с кръстосани крака, но не можете да разберете дали се интересува от вас, или е просто учтива. Поканете я да продължите разговора на дивана. Ако сядайки на новото място,  отново кръстоса крака – това вече е знак. Ако ги е насочила към вас, шансовете ви са големи. Ако ги завърти в друга посока или просто напред, имате малка надежда. Ако проявява липса на интерес към интимната тема, по която разговаряте, събеседникът (събеседничката) ви се отдръпва и обляга назад, вместо да наклони тялото си напред.
Знакови думи и изрази
Честност – директен контакт с очите.
Откритост – отворени устни в усмивка, отворени ръце с обърнати длани, разкопчаване на сако при сядане.
Доверие – вдигната брадичка, леко наклонена горна част на тялото в седнало положение, срещане на върховете на пръстите на двете ръце като при молитва, кръстосани назад ръце в изправено положение.
Недоверие – мръщене, усмивка с плътно затворена уста, ръце, кръстосани пред гърдите, брадичка, насочена надолу, стрелкащ се поглед, жестове с юмрук, сочене с пръсти, разтриване на врата, сключени ръце на врата и облягане на стола.
Радост – разширяване на зениците на кратки импулси.
Лъжа – свиване на зениците.
Нервност – пушене, свиркане с уста, щипане на кожата, прокарване на езика по предните зъби, прочистване на гърлото, прокашляне, прокарване на пръсти в косата, цъкане с език.
Узнали за всичко това, все пак внимавайте. Колкото и да е универсален езикът на тялото, има и някои съществени нюанси, които са специфични за човека или състоянието му в момента
В различните страни маниерите на местните хора могат да ви накарат да изпаднете в смешно или неловко положение. Например усмивката в Мала Азия е израз на объркване и смущение. Ако красива дама ви се усмихне насреща, това не означава, че ви насърчава, а тъкмо обратното – предупреждава ви дори да не я заговаряте.  В Япония не вдигайте нагоре палец в знак на одобрение и съгласие. Там този жест означава монета или пари. С този знак японецът ще си помисли, че му искате подкуп. Арогантното показване на средния пръст е единственият жест, който се тълкува по един и същи начин навсякъде по света. Не се съмнявайте, че няма да бъде разбран правилно! И по-добре да не стигате до него…

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.