Психолог под възглавката

4 етапа по пътя към хармоничната връзка

Всички се опитваме да градим хармонични отношения. При някои се получава, при други – не. Някои връзки завършват след месец, други продължават с години. Но продължителността не е гаранция за щастие. Всъщност съществуват ли правила, с помощта на които бихме могли да построим хармонични отношения с партньора?

Уви, за да се радвате на хармония  и благополучие във връзката си, трябва да работите доста. И да се развивате. Защото само така ще се развиват и отношенията ви. Съществуват четири етапа. Нека видим кои са те и какво се случва…

Етап 1 – на зависимостта. Колкото и странно да ви звучи практически всяка връзка започва оттук. Периодът на търсене скоро преминава в период на влюбеност. Мислим само за другия, приемаме го като идеалния човек без когото не бихме могли да оцелеем дори ден. Целият свят през този период ни изглежда различен. Това е периодът на поглъщане, на взаимна опора, когато цялата вселена се смалява до един-единствен човек… Защо „зависимост“? Защото сме силно зависими един от друг, от настроението на другия, от срещите, от случайно изречените думи. Всяко малко сътресение в отношенията ни се струва като зловещо земетресение, застрашаващо живота ни. Все едно спираме да съществуваме. Заедно с главата си често губим и самите себе си. И ако всичко се развива според стандартния сценарий, съвсем скоро този първи период ще премине към втория…

Етап 2 – борба за независимост… В един момент влюбеността ни отстъпва назад и ние започваме да си спомняме собственото Аз. Представата ни за нещата става по-трезва, слизаме от небето, стъпваме отново на земята и забелязваме, че вселената не се състои от един-единствен човек. Постепенно разбираме, че някак необосновано сме се отказали от интересите и приоритетите си и живеем чужд живот. Обстановката във връзката става напрегната, чувстваме, че ни е тясно на душата. Имаме желанието да се освободим от ограниченията. То обаче среща съпротивата на другата страна. Започват скандалите, сръдните, обидите. забелязваме, че другият не е толкова идеален, че сме различни. Настъпва борбата за независимост, за правото да отстоиш собственото си Аз. Разбира се, не всеки е готов за тази борба. Мнозина се страхуват да не загубят партньора си и се опитват да избегнат конфликтите. Но имайте предвид, че без този етап не можете да преминете към следващия… Ако борбата завърши с освобождаване, идва ред на третия етап. Иначе двойката се връща обратно в етапа на зависимост, борбата утихва за известно време и е възможно да бъде възстановена след време с много по-силни последствия.

Етап 3 – периодът на независимост. Оковите падат, всеки се чувства свободен. Често това е периодът, в който настъпват разделите – понякога временни, понякога – завинаги. В периода на независимост всеки от двамата партньори се радва на повече свободно време, на срещите си с приятели, на собственото си хоби и интереси.  Всеки разполага със собствено разписание за деня. Ако обаче чувствата бъдат запазени, след известно време двойката преминава към четвъртия последен етап. Партньорите са пораснали и станали зрели личности.

Етап 4 – взаимозависимост. Тя няма нищо общо с първия етап на зависимост. Всеки от двамата партньори е осъзнал, че че има нужда от партньора си. Човек, чийто принципи би уважавал, личност, с която би разделил радостите и отговорностите си. Това е периодът, в който се градят партньорските взаимоотношения – във връзката цари хармония, уважение и любов. Решенията се вземат заедно, те са зрели, отговорни.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.