Новини,Щастливи заедно

7 стъпки към здравата и щастлива връзка

„Защото, като те гледам как ядеш, като те гледам как спиш…, изобщо като те гледам напоследък, ми се иска да ти разбия мутрата!” (Барбара Роуз, „Войната на семейство Роуз”).

1. Да изпитвате взаимно уважение.

Ще видите голям зор, ако не изпитвате уважение към половинката си. Любовта обикновено се поражда от възхищението към любимия човек. Това не означава да сте съгласни с всичко и да не му възразявате, а означава да цените и да уважавате мнението му.

Професор Джон Готман, професор по психология в Университета на Вашингтон и експерт в областта на семейните отношения, казва, че може да познае от първата минута още дали една двойка има бъдеще заедно, или не. Според него ако са налице дори признаци на съревнование между двамата или пренебрежително отношение на единия към другия, в повечето случаи нещата са обречени.

2. Да се карате, не да се нагрубявате и обиждате.

Не съществува здрави взаимоотношения без спор и несъгласия по различни въпроси. Само че спорът е едно, а агресивното влизане в разправия – съвсем друго. Едното има за цел да достигне до споразумение накрая, а другото – да излее негативните чувства, да обиди, да нарани.

3. Да имате общ поглед върху секса.

Важно е и двамата да сте на едно мнение по отношение на това, колко често правите секс, къде правите секс, как правите секс и т.н. Сексът не бива да се възприема като наказание и ако някой от двамата във връзката не е съгласен с някакъв аспект от него, е изключително важно да не потиска емоциите си и да се нагажда, а да сподели.

4. Да сте на едно мнение по отношение на родителството.

Общо взето съществуват три стила родителство:

a) Авторитетен стил: правилата са си правила и точка по въпроса. Без изключение.

б) Дезангажиращ стил:  съществуват правила и децата имат право да възразят и да кажат мнението си, но родителите имат последната дума.

в) Разрешаващ стил: правилата са сведени до минимум.

Ако се различавате в подхода си като родители, е задължително да поговорите (без присъствието на детето). 

5. Да сте на едно мнение по отношение на парите.

Независимо дали печелите приблизително наравно, или единият има значително по-високи доходи от другия, е важно да постигнете съгласие по отношение на въпроса, дали ще имате общ или разделен бюджет. Винаги е добре да предвиждате суми, които да бъдат в индивидуален бюджет, за да не се сърди мъжът ви, когато си купите обувки, и да не се сърди жена ви, когато си купите някой и друг инструмент.

6. Да споделяте общи цели и ценности.

Двойките, които имат прекалено различни интереси, разбирания за живота и изобщо ценности, рядко оцеляват във времето. Хората от различни религии и различни националности имат всички шансове да останат заедно, ако са толерантни един към друг, ако споделят един с друг, ако имат здраво приятелство в основата на брака. Професор Джон Готман казва, че „ в основата на щастливия брак е приятелството с партньора ви”.

7. Забавлявате се заедно.

Споделената усмивка е в основата на здравата връзка. Забавлявайте се заедно, смейте се, щурейте! Джон Удуърд казва, че сексапилът и красотата избледняват с времето и всеки може да ги има за кратко, но да бъдеш с човек, който те разсмива, е най-големият подарък от живота.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.