Психолозите твърдят, че за двойките, които се застояват много време на етапа „сгодени“, има вероятност да се разделят за разлика от онези, които бързо решават да се „бракуват“ и минават в графата „женени“. Ако мъжът и жената се срещат дълго или живеят заедно, но не мислят сериозно за създаване на семейство, тяхната любовна лодка може да се разбие в поне два подводни камъка, без да има видими причини за предстояща катастрофа.

Приятелство вместо любов
Всички около вас са на мнение, че си подхождате напълно. Имате общи интереси – слушате една и съща музика, харесвате еднакви заведения, храна, спортове, дори четете едни и същи страници на вестника. Затова всичките ви приятели и близки са изумени, когато след 3-годишна връзка решавате да се разделите. Защо се случва така? Защото вашата лодка е тръгнала по потока на приятелството, а любовта и тръпката на страстта просто са изчезнали – ден след ден, заменени от абсолютно доверие и обич. В такива случаи е възможно двойката да поддържа сексуални отношения, но не е същото – няма го първичното, порива да изненадаш половинката си с нещо по-различно – стриптийз и по-екзотична любовна игра! Двамата си мият заедно зъбите, обличат си пижамите и си лягат, правят секс, за да задоволят глада на плътта, след което сладко заспиват – всеки в своята половина. Ходенето по гости и шумни купони е заменено от гледане на филми по телевизията и вкусни, дълги вечери. Тя споделя с него всичките си тайни, все едно е най-добрата й приятелка. Той пък споделя, че когато се срещат навън, се чуди дали да я прегърне и целуне, или просто приятелски да каже: „Здравей“. Всичко във всекидневието става добре познато, премерено и скучно. И затова се стига до съвсем закономерното прекратяване на връзката.
Съвет: Ако държите на мъжа до вас, ако искате да останете заедно, „докато смъртта ви раздели“, веднага трябва да предприемете спешни мерки, за да изведете своята лодка отново в морето на любовта. Иначе няма смисъл да се залъгвате, че сте заедно – можете просто да си останете приятели и всеки да поеме по пътя си, за да срещне истинската си половинка.

„Ние“ вместо „аз“ и „той“
За разлика от първата опасност на втората могат да попаднат и наскоро омъжените дами. Много често жените, които започват да живеят с любимия или скоро са създали семейно гнездо, се оплитат в мрежата на опасното „ние“. Ако нежната Ева горещо желае да стане г-жа еди-коя си, тя започва да събира „аз“ и „той“ в „ние“ с единствената цел да покаже, че този мъж вече не е свободен, а си има половинка. Това обаче не допада много на силния пол, той се чувства като преследван див жребец, когото се опитват да обяздят и е много вероятно да си тръгне, въпреки че обича партньорката си. При „прясно“ омъжените пък съществува опасност жената да загуби собственото си „аз“, опитвайки се да покаже, че вече е част от семейството. Така често тя се съобразява с желанията на партньора, с неговите възгледи, ценности и малко по малко се обезличава. За да дойде един момент, в който той ще се запита защо всъщност се е оженил!
Верният път
За да не стигнете до тези подводни камъни и да видите как любовта и връзката ви се разбиват, ето ви няколко основни правила.
1. Не продължавайте много дълго „предсемейния“ период – ако се обичате и няма обективни фактори, които да ви пречат да кажете „да“ пред олтара, направете го!  За да не съжалявате после, че сте закъснели.
2. Ако точно в този момент има нещо, което ви пречи да създадете семейство, постарайте се да запазите романтиката и страстта в отношенията. Ако ви притисне рутината, спомняйте си по-често тръпката, която сте изпитали, когато той ви е целунал за първи път. И продължете напред.
3. Не споделяйте всичките си тайни с партньора. Жената е привлекателна, когато в нея има нещо тайнствено, загадъчно. Няма защо той да знае колко усилия ви е коствало да се превърнете в блондинка или колко забележително лекарство ви е предписал личният ви лекар за тази ваша претенциозна кожа!
4. Когато потърсите съвет от мъжа до себе си, не се обаждайте за същото и на приятелка. Това го  кара да се чувства пренебрегнат и да се съмнява дали му имате доверие.
5. Никога, ама никога не използвайте местоимението „ние“, преди да сте чули сватбен звън, пък дори и след това. Даже той да не е с вас или пък да не може да ви чуе. Най-добрият начин да се създаде едно стабилно „ние“ е да не се губи собственото „аз“!