Новини

Опасностите, които грозят дългите връзки

Психолозите твърдят, че за двойките, които се застояват много време на етапа „сгодени“, има вероятност да се разделят за разлика от онези, които бързо решават да се „бракуват“ и минават в графата „женени“. Ако мъжът и жената се срещат дълго или живеят заедно, но не мислят сериозно за създаване на семейство, тяхната любовна лодка може да се разбие в поне два подводни камъка, без да има видими причини за предстояща катастрофа.

Приятелство вместо любов
Всички около вас са на мнение, че си подхождате напълно. Имате общи интереси – слушате една и съща музика, харесвате еднакви заведения, храна, спортове, дори четете едни и същи страници на вестника. Затова всичките ви приятели и близки са изумени, когато след 3-годишна връзка решавате да се разделите. Защо се случва така? Защото вашата лодка е тръгнала по потока на приятелството, а любовта и тръпката на страстта просто са изчезнали – ден след ден, заменени от абсолютно доверие и обич. В такива случаи е възможно двойката да поддържа сексуални отношения, но не е същото – няма го първичното, порива да изненадаш половинката си с нещо по-различно – стриптийз и по-екзотична любовна игра! Двамата си мият заедно зъбите, обличат си пижамите и си лягат, правят секс, за да задоволят глада на плътта, след което сладко заспиват – всеки в своята половина. Ходенето по гости и шумни купони е заменено от гледане на филми по телевизията и вкусни, дълги вечери. Тя споделя с него всичките си тайни, все едно е най-добрата й приятелка. Той пък споделя, че когато се срещат навън, се чуди дали да я прегърне и целуне, или просто приятелски да каже: „Здравей“. Всичко във всекидневието става добре познато, премерено и скучно. И затова се стига до съвсем закономерното прекратяване на връзката.
Съвет: Ако държите на мъжа до вас, ако искате да останете заедно, „докато смъртта ви раздели“, веднага трябва да предприемете спешни мерки, за да изведете своята лодка отново в морето на любовта. Иначе няма смисъл да се залъгвате, че сте заедно – можете просто да си останете приятели и всеки да поеме по пътя си, за да срещне истинската си половинка.

„Ние“ вместо „аз“ и „той“
За разлика от първата опасност на втората могат да попаднат и наскоро омъжените дами. Много често жените, които започват да живеят с любимия или скоро са създали семейно гнездо, се оплитат в мрежата на опасното „ние“. Ако нежната Ева горещо желае да стане г-жа еди-коя си, тя започва да събира „аз“ и „той“ в „ние“ с единствената цел да покаже, че този мъж вече не е свободен, а си има половинка. Това обаче не допада много на силния пол, той се чувства като преследван див жребец, когото се опитват да обяздят и е много вероятно да си тръгне, въпреки че обича партньорката си. При „прясно“ омъжените пък съществува опасност жената да загуби собственото си „аз“, опитвайки се да покаже, че вече е част от семейството. Така често тя се съобразява с желанията на партньора, с неговите възгледи, ценности и малко по малко се обезличава. За да дойде един момент, в който той ще се запита защо всъщност се е оженил!
Верният път
За да не стигнете до тези подводни камъни и да видите как любовта и връзката ви се разбиват, ето ви няколко основни правила.
1. Не продължавайте много дълго „предсемейния“ период – ако се обичате и няма обективни фактори, които да ви пречат да кажете „да“ пред олтара, направете го!  За да не съжалявате после, че сте закъснели.
2. Ако точно в този момент има нещо, което ви пречи да създадете семейство, постарайте се да запазите романтиката и страстта в отношенията. Ако ви притисне рутината, спомняйте си по-често тръпката, която сте изпитали, когато той ви е целунал за първи път. И продължете напред.
3. Не споделяйте всичките си тайни с партньора. Жената е привлекателна, когато в нея има нещо тайнствено, загадъчно. Няма защо той да знае колко усилия ви е коствало да се превърнете в блондинка или колко забележително лекарство ви е предписал личният ви лекар за тази ваша претенциозна кожа!
4. Когато потърсите съвет от мъжа до себе си, не се обаждайте за същото и на приятелка. Това го  кара да се чувства пренебрегнат и да се съмнява дали му имате доверие.
5. Никога, ама никога не използвайте местоимението „ние“, преди да сте чули сватбен звън, пък дори и след това. Даже той да не е с вас или пък да не може да ви чуе. Най-добрият начин да се създаде едно стабилно „ние“ е да не се губи собственото „аз“!

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.