Споделено

Как да преживееш раздялата?

Тя е като една малка, но истинска смърт. Сигурно се е случвала на всеки човек. Според психолозите, стресът, който преживяваме, когато се разделяме с любим човек, е равен на стреса, причинен от едногодишен престой в затвора в единична килия.

По-голяма е мъката за този, който предизвиква събитието. И ако заразяният може в един момент да открие ново щастие и да забрави, инициаторът на раздялата винаги ще помни и ще се чувства виновен на подсъзнателно ниво. Разбира се, това не трябва да ни кара да страдаме от съвместния си живот с някой и да търпим отношението му. Просто трябва да се научим да се справяме с последици.
Как да постъпиш ти, ако се разделиш с близък на сърцето ти човек?

Сподели нещастието
Колкото повече хора посветиш в мъката си, толкова по-малка ще стане тя. В психоанализата това се нарича метод на разсейване на тъгата. С риск да станеш досадна на всичките си приятелки, разказвай подробно за това какво чувстваш и какво те мъчи, докато не усетиш, че ти олеква на душата. После им се извини и не забравяй да им благодариш, че са ти помогнали да преодолееш това огромно нещастие. Те ще се почувстват доволни от способностите си.

Излей мъката
Седни пред огледалото у дома и му разкажи всичко, което те притеснява и тормози. После можеш да си попееш – според психолозите терапията е много ефективна срещу стрес. Освен това опитът да вземеш по-висок или по-нисък тон така ще те увлече, че скоро ще забравиш защо си започнала. Упражнението по пеене може да завърши с няколко мимически такива. Те определено ще повишат настроението ти. Основната ти цел е да си докажеш колко несериозен е проблемът, който те подтиска.

Промени външния си вид
Не е задължително, но пък действа добре за всяко ново начало. Направи си прическа, посети козметика си, купи си нови дрехи. Шопингът е добра терапия срещу наранено сърце, стига да е добре премерен, за да не се превърне в нова заплаха за душата ти.

Бъди активна
Докато се опитваш да забравиш как „този мръсник” те е направил за смях, можеш да усъвършенстваш испанския си, да откриеш, че имаш талант за оцветяване на фигурки или пък че правиш невероятни бижута от мъниста. Не отказвай среща на приятелките си, особено ако са решили да ходят на пиано бар или боулинг. Имаш нужда от нови запознанства и социални контакти.

Опиши историята
Не е необходимо да започваш да си водиш дневник, макар че и това понякога помага при душевни проблеми. Можеш просто да опишеш всяка част от тъжната история на раздялата. Погледни на нещата откъм смешната им страна и се опитай да превърнеш спомените си в сценарий за романтична трагикомедия. Може да продадеш написаното и някой ден самият Хю Грант да бъде в главната роля…

Сред всички тези съвети и рецепти, остана да кажем само едно: не забравяй, че ти си единствена и неповторима. И онзи, който те е зарязал настина не знае, че е изхвърлил скъп диамант, за което някой ден ще съжалява. Ако пък инициатор за раздялата си ти, не спирай да си повтаряш, че и двамата имате право на по-добър шанс в живота. Останалото е просто въпрос на случайност.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.