Щастливи заедно

7 етапа в семейните отношения

През първия ние сме опиянени, после – спокойни, след това – отегчени и някак раздразнени. Ако прескочим драмите, ще открием, че партньорът може да ни бъде най-добрия приятел. И го уважаваме. Искаме да бъдем заедно, затова правим компромиси и забравяме за себе си. Обичаме.

Шоколадова фаза или химията на страстта. Когато мъжът и жената се срещат, те се влюбват. В този момент всяка глупост ни се струва удивителна. Намираме се в състояние на наркотично опиянение. В този период не трябва да вземате важни решения, защото действието на наркотика ще свъши в един момент…
Фаза на пресищането. Тя настъпва след шоколадовата. Чувстваме се умиротворени.
Третата фаза е на отвращението. Случва се при дългите връзки. При нея се появяват скандалите, защото започваме да гледаме под лупа действията на партньора, концентрираме се върху недостатъците му. Най-лекият и погрешен изход от третата фаза е разводът или раздялата. Погрешен, защото ще минете пак през първите две фази и ще стигнете до третата, но с нов партньор.
Четвъртата фаза е на търпението. Скандалите продължават, но вече не са с такъв фатален характер, както в предходната фаза. И двамата партньори знаят, че след скандала, отношенията ще бъдат възстановени.
Петата фаза е на уважението и първата на любовта. Започваме да мислим не с какво ни е длъжен партньорът, а с какво ние сме му длъжни. Съсредоточаваме се върху своите отговорности.
Шестата фаза е тази на приятелството. Тя е сериозна подготовка към любовта.
Седмата фаза е самата любов. Тя се учи чрез различни ситуации, в които попадаме. За нея трябва да узреем, да се откажем от егоизма. Не можем да избираме родителите си, нали? Обичаме ги такива, каквито са. Но избираме мъжа или жената, с които да прекараме живота си…

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.