Щастливи заедно

7 етапа в семейните отношения

През първия ние сме опиянени, после – спокойни, след това – отегчени и някак раздразнени. Ако прескочим драмите, ще открием, че партньорът може да ни бъде най-добрия приятел. И го уважаваме. Искаме да бъдем заедно, затова правим компромиси и забравяме за себе си. Обичаме.

Шоколадова фаза или химията на страстта. Когато мъжът и жената се срещат, те се влюбват. В този момент всяка глупост ни се струва удивителна. Намираме се в състояние на наркотично опиянение. В този период не трябва да вземате важни решения, защото действието на наркотика ще свъши в един момент…
Фаза на пресищането. Тя настъпва след шоколадовата. Чувстваме се умиротворени.
Третата фаза е на отвращението. Случва се при дългите връзки. При нея се появяват скандалите, защото започваме да гледаме под лупа действията на партньора, концентрираме се върху недостатъците му. Най-лекият и погрешен изход от третата фаза е разводът или раздялата. Погрешен, защото ще минете пак през първите две фази и ще стигнете до третата, но с нов партньор.
Четвъртата фаза е на търпението. Скандалите продължават, но вече не са с такъв фатален характер, както в предходната фаза. И двамата партньори знаят, че след скандала, отношенията ще бъдат възстановени.
Петата фаза е на уважението и първата на любовта. Започваме да мислим не с какво ни е длъжен партньорът, а с какво ние сме му длъжни. Съсредоточаваме се върху своите отговорности.
Шестата фаза е тази на приятелството. Тя е сериозна подготовка към любовта.
Седмата фаза е самата любов. Тя се учи чрез различни ситуации, в които попадаме. За нея трябва да узреем, да се откажем от егоизма. Не можем да избираме родителите си, нали? Обичаме ги такива, каквито са. Но избираме мъжа или жената, с които да прекараме живота си…

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.