Според астропсихолозите денят, в който бракът е сключен, е от важно значение за бъдещия съвместен живот на двойката. Специалистите обясняват кой ден от семицата и кой от сезоните са най-подходящи за бракосъчетаване.

Според деня от седмицата. Всеки ден има своя управляваща планета, която оказва силно влияние върху събитията, случили се в неговите 24 часа.
Понеделник. Луната създава тънка, но здрава емоционална връзка между съпрузите.
Вторник. Влиянието на войнствения Марс може да провокира скандали и раздели между партньорите, казали „да“ в този ден.
Сряда. Меркурий не е сред най-добрите покровители на брака. Отношенията ви ще бъдат хладни и безчувствени.
Четвъртък. Юпитер, който отговаря за лидерските качества, може да създаде напрежение в семейството – партньорите ще са в постоянна вражда, стараейки се да си изяснят кой командва у дома.
Петък. Планетата на любовта – Венера, ще внесе хармония в семейството.
Събота. Планетата Сатурн ще направи брака ви надежден и стабилен.
Неделя. това е най-добрият ден за сватбени тържества – Слънцето ще внесе в семейството ви радост, щастие и много успех.

Най-подходящият месец е…
От гледна точка на нумерологията, най-добри за сключване на брак са месеците с номера 4, 5, 7,10 или 11, броени от деня на раждане на един от съпрузите.
Според народните вярвания пък есента е най-доброто време за сватба. Реколтата е прибрана, масите са богати. А богатата сватба означава и добър живот. Септември ще донесе на младите изобилие от блага и радост. Октомври – много любов. Ноември – богатство. Зимата и пролетта не са много подходящи за тържества – има пости и времето е студено. Но ако все пак изберете някой от тези два сезона, трябва да знаете, че декември ще донесе на семейството вечна любов, януари – щастие и вярност, февруари – съгласие у дома, март – препятствия за щастливия ви живот, април – непостоянно благополучие. Сватбите през май също не са препоръчителни според народните поверия, защото тогава е пикът на работата на полето. Лятото също е добро за женене. Топло е, има пресни плодове и зеленчуци. Юнската сватба ще донесе на семейството любов и топлина, юлската – дълъг и щастлив семеен живот, август – здрав съюз.

Според лунния календар…
Ако се ожените по новолуние – очаква ви щастие. При растяща луна – богатство. При пълнолуние – животът ви ще бъде като пълна чаша. При намаляваща луна – няма да познавате несгодите. Не  епрепоръчително да се прави сватба на слънчево или лунно затъмнение.