Новини

Вюбени сте, а не се разбирате?

Създаването на хармония между две вече оформени индивидуалности е по-трудно дори от настройването на цигулка Страдивариус. Много перспективни любовни отношения са се сривали поради невъзможността или нежеланието на единия (или и на двамата) да се постави на мястото на другия и да се опита да види конфликтния (или спорния) момент чрез неговия светоглед. Неслучайно втората година от брака се счита за рискова. През първата двамата са правили опити да се нагодят един към друг съобразно особеностите и мненията си за живота. Ако са успели – семейството ще го бъде. Ако ли не – на седмата може да се очаква или развод, или заедно до края.
Колкото хора под небето, толкова различни характери, индивидуалности, личности. И все пак…
* Отдалечеността на местожителството и невъзможността двамата да се виждат всеки ден пречат на опознаването. Ако се обичате и желаете да направите опит, най-доброто е да се съберете на едно място. Не е важно кой при кого ще отиде. Трябва да се премести този, който ще намери работа в другия град.
* Сближаването трябва да започне от леглото чрез интимното сексуално опознаване. То никак не е лесно. Не е зле да почетете заедно еротични четива,  за да се намерите и сближите в най-деликатната сфера. Понякога това сближаване може да трае и 6 месеца. Знайно е, че в семейния живот на дългогодишни двойки конфликтите се решават след любене. След особено красиви моменти си говорете. Не само за  прекараното удоволствие. Ако не сте се познавали досега, разказвайте си един другиму детството и се изслушвайте. Питайте се кой кого и защо е предпочитал от най-близките: майка, баща, баба, дядо.
* Ако възникне неразбирателство по някакъв въпрос, обсъдете как би постъпил някой от вашите близки в подобна ситуация. Разкажете карали ли са се вашите родители, за какво, как са преодолявали неминуемите в брака конфликти.  Помнете, че вие двамата се обичате в настоящето, но ще градите общо бъдеще въз основа на индивидуалното минало и на двамата.
* Ако единият е склонен към анализи и непрекъснато обсъждане на дадена дума или постъпка, а другият намира това за дребнавост, това е много сериозно недоразумение. Днес животът е динамичен и не е нужно да се одумват, обсъждат, анализират надълго и нашироко действията на другия. Няма време за губене, двамата трябва да действат за постигане на общи цели и ценности.
* Ако единият смята другия за егоист, много сериозно и двамата трябва да си изяснят какво разбират под това определение за човек. Лично моето мнение е, че всеки трябва да е малко егоист. Тоест да обича и харесва себе си и да внуши това на околните. Лошото е, ако единият е егоцентрик. Такъв, който не само не вниква в душата на ближния, но и изисква от него тотално съобразяване със собственото му мнение и поведение.
* Особено опасни са разсъжденията кой на кого иска да се качи на главата. Ако и двамата се опасяват, че другият иска това – нека да се разделят незабавно. В днешно време „качвания по главите“ на разумни хора са абсурдни. Живеем във време на свободно поведение, право на избор и мнение, съобразяване с човека до тебе. Матриархат или патриархат са отживелици. Една съвременна двойка живее в свят на споделяне, разбирателство, общи решения и действия.
* И накрая, главният фактор за създаване на хармонични семейни отношения е компромисът. Да обсъдиш даден проблем, да помислиш и да приемеш мнението или решението на ближния си, е проява на интелигентност и духовна освободеност. Способният на компромиси в името на обща цел или общ живот е истински съпруг или съпруга.

Може също да харесате...

2 коментара

  1. казва:

    С достатъчно желание всичко може да се постигне.
    Желанието трябва да е от двете страни.

    1. казва:

      Абсолютно съм съгласна:) Но понякога някой има нужда да му покажем, че го обичаме, за да отвори и той сърцето си:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.