Новини

Заблудите на идеалната връзка

Случва се подходящи двойки да се разделят само защото са имали погрешна представа за това, как трябва да изглежда партньорът им според първоначалните им представи. Брачните терапевти обаче твърдят, че е нужно да изчакате минимум 10 седмици, преди да прецените дали да зарежете човека, с когото сте, само защото не е “мистър Идеален” и не изглежда като манекен, излязъл от корицата на лъскаво списание. Възможно е за това време да се влюбите дори в неговите недостатъци, твърдят специалистите. Те са изчислили, че хората обикновено подхождат с около 12 заблуди към новите си връзки.

Хитът на заблудите е, че страхотният секс в началото е гаранция за успешна връзка. Разбира се, никой не казва, че сексът е маловажен. И е страхотно, но може ли това да бъде единствената основа за съвместен живот? Все някога физическото привличане ще отслабне и ще настъпи отрезвяване. Съществува и обратната вероятност – да имате много силни чувства един към друг, но никаква връзка в леглото. В този случай според сексолози със сигурност не бива да се надявате, че вялата връзка ще прерасне в страст.
Щом връзката върви добре, човек може да се отпусне, смятат някои. А дали вие не прекалявате с неглижето, след като вече сте го “хванали” в капана на съвместното съжителство? Начертайте ясни граници. Никой не казва, че трябва да се разхождате у дома с перфектен грим, но защо пък по дрехите ви да има трохи и следи от палачинки!?
Колкото повече време сте заедно, толкова по-добре се познавате. Мнозина го вярват, но всъщност не става дума за взаимно опознаване, а за инерция. Мислили ли сте си, че има дългогодишни партньори, които знаят един за друг толкова, колкото са научили в първите дни на любовта си? Колкото повече една двойка е заедно, толкова по-малки стават стремежът, желанията, мечтите да се опознава другият. Рано или късно връзката стига до задънена улица, не предлага нови тръпки. Затова излезте извън обичайната си рутина и стереотипните занимания.
Тръгнете по пътя на любопитството – ако още се обичате, то ще ви подскаже как да преодолеете празнотата. Заблуда номер едно при повечето партньори е, че един спор би разрушил връзката им. Наистина любов без конфликти би била достойна за завиждане, но за съжаление е невъзможна за осъществяване. Освен че без недоразумения не може, спорът съживява и укрепва връзката. Азбучна истина е, че нищо не сплотява така, както последващото сдобряване. Все пак внимавайте, ако в любовта ви единственото хубаво нещо е сексът при сдобряване, значи са останали твърде малко “спойки”, които да поддържат връзката стабилна.
Мнозина твърдят, че изневяра не се прощава. Чували сте хиляди пъти ваши приятелки да се кълнат: “Ако ме мами, всичко е свършено.” Все пак обаче едно мимолетно “кръшкане” (не продължително увлечение!) не би трябвало да означава край. “Понякога партньорът просто иска да си докаже, че все още е атрактивен. В този случай причината е само в него, а не в това, че във връзката нещо куца” – казват специалистите. Те препоръчват въпреки болката да поговорите с любимия, преди да се решите да сложите точка. Може би това дори ще ви сплоти и ще създаде основание за начало на нова хармония.
Заблудата “Ако наистина ме обича, знае какво искам” е характерна не само за жените. Те са майсторки в изграждането на грандиозни представи за това какво очакват от една връзка. Любовта обаче няма нищо общо с четенето на мисли, затова от време на време му казвайте какво все пак искате от него.
В главата ви се въртят мечти от типа “Би трябвало да предприемаме повече неща заедно”. Това е начин да се почувствате сплотени, но и убийство на връзката, ако прекалите и се движите навсякъде заедно. Ако имате навик да се виждате всяка вечер, пробвайте поне в една от тях да релаксирате с компания от стари приятели, които не са свързани с него. Те могат да ви дадат нов импулс и дори да обогатят връзката ви.
Народът твърди: “Колкото повече си приличат, толкова повече се привличат.” Лесно можем да се съгласим със стремежа към пълна хармония. Обаче без противоречия съвместният живот става монотонен и скучен. Харесвайте това, че вашият партньор е различен от вас, виждайте в това шанс за нови импулси в собствения ви живот.
Ако обичате някого, вярвате, че само той може да ви направи щастливи. Внимавайте – не бива да разрешавате на партньора си да си играе с вашите чувства! Научно е доказано, че това е една от най-често срещаните причини нещата да вървят към по-зле. Съществува вероятност от 40% да се стигне до развод, ако единият партньор допусне да стане зависим от другия. Научете се сами да поемате отговорност за себе си. Покажете вашите собствени силни страни – това е първата стъпка към независимостта.
Вероятно навсякъде ви говорят, че тайните разрушават доверието. И категорично твърдят, че който обича, е честен с другия. Но може ли да бъде играта с открити карти единствено доказателство за любов? Всъщност понякога пълната прозрачност може да развали магията на любовта.
Някои жени се ръководят от кредото, че когато намерим г-н Идеалния, тогава трябва да останем с него. Копнежът ви е разбираем, но за съжаление точно този мъж не съществува. А дори и да го намерите, как мислите, че ще задържите тази кръстоска между Брад Пит, Антонио Бандерас и Бил Гейтс (от финансова гледна точка).
Онези, които вярват, че могат по-късно да променят партньора си по свой вкус, са повече и от китайците. Всяка втора жена с удоволствие изброява поне пет неща у любимия, които би изтрила, ако имаше магическа пръчка. Естествено в едно партньорство хората се променят. Но да започнете любовна връзка с идеята, че “половинката” ви има недостатъци, които вие ще отстраните, е голям риск, казват специалистите. Първата съпротива ще е от партньора, който едва ли ще се навие да го ползвате като опитно зайче.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.