Успешни & Щастливи

Животът е прекрасен! А с годините става още по-хубав, като виното…

Здравей,лято. Ухаеш на слънце и имаш вкус на солени пръски.

Чувствам се по-млада, по-жива и по-силна от всякога. И, да, възрастта няма никакво значение!

Даже, да ви призная, с годините разбрах, че истинските неща въобще не се крият в ЕГН-то, марките, цените и количеството. А в душата. И на вещите, и на хората.

С възрастта разбрах и че влюбването няма нищо общо с любовта. То е един прекрасен миг, в който душата изгаря като бенгалски огън. Само миг. А любовта… Тя е вечна. Тя се развива. Като действието в романтичен филм.


Разбрах и още нещо – никой не обича да бъде самотен, но в това да си сам има и предимства. И едно от тях е свободата. Да правиш каквото си пожелаеш, когато го пожелаеш. Да бъдеш щастлив сам със себе си и с целия онзи красив свят, който се подава зад ъгъла.

Разбира се,

всичко от което се нуждаем, е Любов

Но любовта има толкова много проявления… Милиони!

Щастлива съм. А щастието, мили мои, не се крие във високите токчета. Повярвайте ми. Те убиват и ме карат да страдам. Мога да бъда дива и в готините кецове със сребристи пайети, които си купих от пазарчето срещу офиса. И то дива от класа.

Щастието не се крие и в ботокса. За какво ви е? Да ви пречи да се усмихнете, когато срещу вас се зададе прекрасният Той? Ботоксът е излишен, когато душата ви е на 17, а сърцето ви е отворено за нови предизвикателства. Имате ли представа колко пъти на ден се усмихвате? Не чакайте специален повод. Още през XIXв. Дарвин е установил, че емоциите стават по-силни, когато ги изразяваме. И учените днес го потвърждават. Колкото по-често се усмихваме, толкова по-щастливи се чувстваме.


Щастието се крие в малките неща

И в големите приятелства. В пътуванията, които си подаряваме. И в усмивката, с която посрещаме деня. То не е в мола. А в парка, където можете да поспортувате, докато разхождате кучето. Да, страхотно е да имате домашен любимец. Той зарежда с позитивизъм, изпълва ни с любов и ни прави щастливи. Абсолютно научно доказан факт.

Щастие е да отида на фризьор или масаж. Изследванията показват, че се чувстваме по-щастливи, когато имаме усещането, че разполагаме с времето си. Всеки ден отделяйте малко от него само за себе си. Разходка, чаша кафе на терасата, слушайки песента на птиците, любима песен… Това е щастие.

Щастие е възможността да помогна. На приятел или на непознат. Направете веднъж нещо, което няма да ви донесе изгода. Кажете на някого добра дума. Станете част от благотворителна организация като доброволец. Изследванията показват, че щедростта и добротата стимулират зона в мозъка, свързана с производството на ендорфини. Т.е. отделяйки време и внимание на другите, ние не само получаваме „награда”, но и установяваме отношения. А доверието е ключ към постигането на мир със себе си и околните.

Щастие е да остарявам и с всяка изминала година да осъзнавам колко съм силна, смела и вдъхновена. Имате рожден ден? Празнувайте го! Всяка следваща година е невероятен подарък.

И не забравяйте, че

животът не е генерална репетиция,

а самото представление. Толкова истинско, колкото сълзите ви в киносалона, докато гледате някой готин филм.

Животът е прекрасен, но и мнооого кратък. Наслаждавайте му се. Обичайте го. Себе си също. Такава, каквато сте. Не е важно да тежите 45 кг и да имате прав нос. Важното е да се обичате и да си давате шанс. Да цените това, което сте и което можете да правите.

Никой не е съвършен. Не се ожесточавайте на тема слабости. Това няма да ви помогне, даже напротив. В момента, в който се научите да се приемате, да си прощавате, вие ставате по-гъвкави спрямо живота и по-удовлетворени. И по-търпеливи към околните. А това със сигурност ще ви направи и по-щастливи.

И не забравяйте, че във всяка една минута можете да се промените към по-добро. Животът не е написана книга. Всеки ден добавяме изречение или нова страница. Животът е прекрасен. И с възрастта става още по-хубав.

Просто трябва да се научите да бъдете щастливи.

Да осъзнаете, че най-добрият ви приятел сме самите вие. Да разберете какво ви пречи да бъдете себе си и да го изхвърлите зад борда. Да следвате мечтите си. И да не се страхувате да тръгваме по трудните на пръв поглед пътища.

Всъщност щастието не се крие в едно или друго благо, а в начина ни на живот, в който грижата за нас самите върви ръка за ръка с любовта към другите. То е в способността ни да бъдем благодарни. Да можем да даваме – топлина, грижа, а защо не и подаръци!
А лятото е чудесно време за щастливо начало.

Твоя Веселина Петрова

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.