Психолог под възглавката

Изневяра, авантюра, флирт… Можем ли да избегнем бурята след тях?

Социолозите са убедени, че мъжете са склонни към изневяра два пъти по-често от жените. Психоложката Джанис Ейбръхамс Спринг от университета Йейл твърди, че в САЩ само за една година на изневяра се поддават приблизително 20 милиона американци! Данните от проучвания в Германия са тревожни – 74% от жените са сигурни, че повечето от половината германци са кръшнали. На същото мнение за жените са 60% от мъжете.
Изглежда, че хората са „програмирани“ да се влюбват, а не да се обичат вечно. Мозъкът и всички органи в човешкото тяло са създадени и са се развили така, че да предават генетичните качества на следващите поколения. Тенденция към изневяра съществува и у двата пола, но жената независимо от броя на сексуалните си партньори не може да има повече от едно потомство годишно. Тук природата проявява своята хитрост – при мъжа всеки полов акт е възможност за запазване на неговите гени за бъдещето. Според учените по време на овулацията жените са по-склонни към изневяра, защото вероятността за зачеване е по-голяма.
Защо точно на мен? Този въпрос си задават и мъже, и жени, на които са им „сложили рога“. Психолозите твърдят, че при терапията най-трудно можеш да помогнеш на измамен, който тъне в самосъжаление и си внушава, че и той е налял в мелницата на изневярата поне малко вода.
Да признаем изневярата, или не? Дребните флиртове не е желателно да се споделят, още по-малко пък трябва да се изтъкват пикантните неща. Анкетираните обаче не са на едно мнение. Всеки втори смята, че е най-добре изневярата веднага да се признае, а 28% казват, че трябва да се премълчи.
В момента, в който изневярата стане достояние на другия партньор, страстите се развихрят. В повечето случаи връзката рухва и раздялата изглежда единственият възможен изход…
Първа стъпка към решението: Не се поддавайте на гнева! Озлоблението, обидата, унижението, депресиите и загубването на контрола върху себе си в първия момент надделяват. Точно в такава ситуация не бива да се взема каквото и да било решение. Всичко трябва да се обмисли и осмисли. Сега е време двамата партньори сами или с психолог да изяснят отношенията си, да отделят доброто от лошото в тях. „Измаменият“ не бива да настоява „измамникът“ веднага да приключи всичко.
Втората стъпка е помирението. Прави се тогава, когато партньорите са си дали сметка могат ли един без друг. Ако и двамата са решили да останат заедно, не трябва да очакват всичко да е както преди. И двете страни трябва да положат усилия, да потърсят нови импулси в себе си, да намерят път един към друг.
Третата стъпка е доверието. То най-трудно се възстановява. Включва новите обещания, новите интимни отношения. Добре е партньорите сами да определят правилата на играта, т. е. на преодоляването на недоверието и на подобряване на семейния живот.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.