Лайфстайл

Езикът на цветята

Една древна ориенталска легенда разказва, че преди да сътвори Земята, Господ създал цветята, за да бъде светът по-красив. Днес те олицетворяват вътрешния ни свят и най-често се свързват с жените. Но всяко цвете има свой собствен език – то изразява чувствата ни към човека, на когото го поднасяме. Трябва просто да знаем как да тълкуваме посланието!
Роза – тя е кралицата сред цветята. Нейната нежност и красота говорят за любов. Червените рози символизират страстна и пламенна обич, не е прието да се подаряват на възрастни хора и близки роднини. Розовите рози са символ на зараждаща се любов и са най-подходящи за млади момичета. Поднасят се разцъфнали рози, розовите пъпки са запазени единствено за млади момичета.
Орхидея – това изискано цвете е символ на екзотична любов. Езикът на орхидеите е близък до този на розите, но те са предпочитани от най-романтичните мъже. Освен това орхидеи се подаряват предимно в ориенталските страни, където жените отлично умеят да разгадават посланието на цветята.
Лилия – това е най-често споменаваното цвете в Библията. Именно затова френските крале са я избрали за своя емблема. Чистотата и достолепността й подхождат на щастливи поводи като сватба, рожден ден, раждане. Често към букета от лилии се прибавят и рози, за да бъде подсилено посланието.
Теменужки – те са символ за невинност и чистота в отношенията между хората. Букетче от теменужки, „прегърнато“ от няколко зелени листа, разкрива скрита любов, но е и най-подходящо за първата среща между двама влюбени. Игликите идеално могат да заместят теменужките в този случай.
Карамфили – въпреки че фаталистите не ги обичат, познавачите твърдят, че червените са символ на пламенна страст. Белият карамфил е знак за добро приятелство.
Гладиоли – ако са червени или розови, това означава, че човекът, който ви ги изпраща, иска да ви определи среща по изключително галантен начин. В този случай най-важен е броят на гладиолите в букета – той означава часа на срещата. Колкото до мъжете, те трябва да бъдат сигурни, че дамата, на която изпращат гладиоли, разбира посланието им. В определени случаи гладиолите могат да означават и предизвикателство. Букетът от тези стройни цветя трябва да бъде подреден изискано: поставят се на различни нива по височина, като между тях се подреждат зелени клончета растителност.
Хортензия – това изискано китайско цвете увяхва много бързо, притежава капризния темперамент на звезда и затова е прието да се подарява на известни хора.
Люляк – въпреки че в България не е прието да се подарява букет от люляк, това цвете е истинският символ на зараждащата се любов. Лилавият люляк казва: „Подарявам ти сърцето си!“, а белият: „Нека да се обичаме!“ Люлякът може да символизира и едно старо, забравено приятелство  – тогава цветът е без значение.
Лале – едно от най-предпочитаните цветя. Също като розите лалетата се използват най-вече когато благопожелателят има намерение да направи любовно признание на избраната дама.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.