Лайфстайл

Езикът на цветята

Една древна ориенталска легенда разказва, че преди да сътвори Земята, Господ създал цветята, за да бъде светът по-красив. Днес те олицетворяват вътрешния ни свят и най-често се свързват с жените. Но всяко цвете има свой собствен език – то изразява чувствата ни към човека, на когото го поднасяме. Трябва просто да знаем как да тълкуваме посланието!
Роза – тя е кралицата сред цветята. Нейната нежност и красота говорят за любов. Червените рози символизират страстна и пламенна обич, не е прието да се подаряват на възрастни хора и близки роднини. Розовите рози са символ на зараждаща се любов и са най-подходящи за млади момичета. Поднасят се разцъфнали рози, розовите пъпки са запазени единствено за млади момичета.
Орхидея – това изискано цвете е символ на екзотична любов. Езикът на орхидеите е близък до този на розите, но те са предпочитани от най-романтичните мъже. Освен това орхидеи се подаряват предимно в ориенталските страни, където жените отлично умеят да разгадават посланието на цветята.
Лилия – това е най-често споменаваното цвете в Библията. Именно затова френските крале са я избрали за своя емблема. Чистотата и достолепността й подхождат на щастливи поводи като сватба, рожден ден, раждане. Често към букета от лилии се прибавят и рози, за да бъде подсилено посланието.
Теменужки – те са символ за невинност и чистота в отношенията между хората. Букетче от теменужки, „прегърнато“ от няколко зелени листа, разкрива скрита любов, но е и най-подходящо за първата среща между двама влюбени. Игликите идеално могат да заместят теменужките в този случай.
Карамфили – въпреки че фаталистите не ги обичат, познавачите твърдят, че червените са символ на пламенна страст. Белият карамфил е знак за добро приятелство.
Гладиоли – ако са червени или розови, това означава, че човекът, който ви ги изпраща, иска да ви определи среща по изключително галантен начин. В този случай най-важен е броят на гладиолите в букета – той означава часа на срещата. Колкото до мъжете, те трябва да бъдат сигурни, че дамата, на която изпращат гладиоли, разбира посланието им. В определени случаи гладиолите могат да означават и предизвикателство. Букетът от тези стройни цветя трябва да бъде подреден изискано: поставят се на различни нива по височина, като между тях се подреждат зелени клончета растителност.
Хортензия – това изискано китайско цвете увяхва много бързо, притежава капризния темперамент на звезда и затова е прието да се подарява на известни хора.
Люляк – въпреки че в България не е прието да се подарява букет от люляк, това цвете е истинският символ на зараждащата се любов. Лилавият люляк казва: „Подарявам ти сърцето си!“, а белият: „Нека да се обичаме!“ Люлякът може да символизира и едно старо, забравено приятелство  – тогава цветът е без значение.
Лале – едно от най-предпочитаните цветя. Също като розите лалетата се използват най-вече когато благопожелателят има намерение да направи любовно признание на избраната дама.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.