Лайфстайл

Как да говорим с партньора, за да не останем неразбрани?

Според някои изследвания съпрузите разговарят едва по… 10 минути на ден, което означава, че семейните двойки все по-малко общуват помежду си. Особено за жените това е твърде недостатъчно, защото те са по-емоционални и имат нужда да споделят какво ги притеснява и им тежи. Мъжете предпочитат да решават проблемите си веднага, вместо да ги обсъждат цяла вечер. Но в такъв случай жените са обречени да търпят тяхното мълчание… Не, и ако следвате няколко прости правила, намесват се психолозите.
* Не го засипвайте още от вратата с порой от думи. Така той ще се затвори в себе си. Изчакайте по-спокоен момент, когато децата вече са в леглото, а партньорът ви се е отпуснал от напрежението на деня.
* Никакви упреци! Не му се сопвайте: “Ти никога не ме слушаш!”, а просто кажете: “Искам да поговоря с теб сега. Не е нужно да решаваш проблемите ми, искам само да ти разкажа какво се случи днес и да чуя твоето мнение.”
* Не говорете със заобикалки. Той се е настроил да гледа спортните новини и очаква кратък разговор, а вие скачате от една тема на друга. По-добре направо му кажете, че е изникнал проблем. Така ще разбере, че разговорът ще е дълъг.
* Вместо емоционални изблици му поднесете повече факти – какво, кога, къде се е случило. Когато узнае точните обстоятелства, по-лесно ще вникне в проблема.
* Накарайте го да забележи колко много се нуждаете от неговото мнение. Подчертайте, че високо цените съветите му и сте благодарни за тях. Така той по-често ще има желание да разговаря с вас.
Въобще мълчанието на мъжете може да подлуди всяка жена! Даже най-неудържимите оратори, които изпадат в еуфория, когато говорят пред публика, вкъщи вечер мълчат. Пред себе си те не виждат публика, а само партньорката си. Специалисти са установили, че мъжете говорят много, когато събуждат и завладяват обществения интерес. Когато трябва да привлекат и задържат върху себе си интереса на другите и в случай, когато им се налага да защитават себе си. Но вечер, отпуснат на канапето, скрит зад вестника, той не изпитва никаква “търговска” потребност да разговаря. Е, има и изключения. Например когато мъжът е прясно “влюбен”, или когато иска да разпали огъня в тлеещата връзка. В подобни случаи и най-заклетият мълчаливец може да изсипе водопад от думи, да е по-нежен, по-чувствителен и внимателен от партньорката си. Уви, това мъжко състояние е краткотрайно и спорадично. И когато възстанови желаната форма на връзката, той се връща към едносричните си отговори. Но то е, защото на мъжете просто не им достигат думи, за да изразят чувствата си.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.