Според някои изследвания съпрузите разговарят едва по… 10 минути на ден, което означава, че семейните двойки все по-малко общуват помежду си. Особено за жените това е твърде недостатъчно, защото те са по-емоционални и имат нужда да споделят какво ги притеснява и им тежи. Мъжете предпочитат да решават проблемите си веднага, вместо да ги обсъждат цяла вечер. Но в такъв случай жените са обречени да търпят тяхното мълчание… Не, и ако следвате няколко прости правила, намесват се психолозите.
* Не го засипвайте още от вратата с порой от думи. Така той ще се затвори в себе си. Изчакайте по-спокоен момент, когато децата вече са в леглото, а партньорът ви се е отпуснал от напрежението на деня.
* Никакви упреци! Не му се сопвайте: “Ти никога не ме слушаш!”, а просто кажете: “Искам да поговоря с теб сега. Не е нужно да решаваш проблемите ми, искам само да ти разкажа какво се случи днес и да чуя твоето мнение.”
* Не говорете със заобикалки. Той се е настроил да гледа спортните новини и очаква кратък разговор, а вие скачате от една тема на друга. По-добре направо му кажете, че е изникнал проблем. Така ще разбере, че разговорът ще е дълъг.
* Вместо емоционални изблици му поднесете повече факти – какво, кога, къде се е случило. Когато узнае точните обстоятелства, по-лесно ще вникне в проблема.
* Накарайте го да забележи колко много се нуждаете от неговото мнение. Подчертайте, че високо цените съветите му и сте благодарни за тях. Така той по-често ще има желание да разговаря с вас.
Въобще мълчанието на мъжете може да подлуди всяка жена! Даже най-неудържимите оратори, които изпадат в еуфория, когато говорят пред публика, вкъщи вечер мълчат. Пред себе си те не виждат публика, а само партньорката си. Специалисти са установили, че мъжете говорят много, когато събуждат и завладяват обществения интерес. Когато трябва да привлекат и задържат върху себе си интереса на другите и в случай, когато им се налага да защитават себе си. Но вечер, отпуснат на канапето, скрит зад вестника, той не изпитва никаква “търговска” потребност да разговаря. Е, има и изключения. Например когато мъжът е прясно “влюбен”, или когато иска да разпали огъня в тлеещата връзка. В подобни случаи и най-заклетият мълчаливец може да изсипе водопад от думи, да е по-нежен, по-чувствителен и внимателен от партньорката си. Уви, това мъжко състояние е краткотрайно и спорадично. И когато възстанови желаната форма на връзката, той се връща към едносричните си отговори. Но то е, защото на мъжете просто не им достигат думи, за да изразят чувствата си.