Успешни & Щастливи

Щастие? То е в твоите ръце!

Както и да се стараят хората около вас, те не могат да те направят щастлива. Отговорността за това си е само твоя!

В тълковния речник срещу „щастие” пише: състояние на доволство, благополучие, радост от пълноценния живот. И знаеш ли коя е ключовата дума, която свързва всички тези определения? Състояние.

Това е вътрешно понятие – не материално, не физиологично.

Това е понятие за крехкия емоционален свят на човека и неговите ментални вибрации. Осъзнаваш ли, че този свят е съграден от вас? Помисли. В твоите ръце стои отговорността за това да се чувстваш щастлива или не.

Какво се крие зад определението пълноценен живот? Семейство, реализация, хоби, добра работа… Удовлетворението обаче идва не от това доколко една или друга от тези ценности присъства в битието ни, а нашето участие в процесите, свързани с ценностите ни.

Състояние на душата

Това е то, щастието. Понякога обаче се налага да се откажеш от нещо, за да имаш друго. Например, налага ти се да се откажеш от танците в петък вечер, защото шефът ти те повишава и иска в края на седмицата безкрайно досадни доклади. Или пък трябва да се откажеш от седмичните срещи по женски, защото приятелят ти се сърди… Животът ни кара да правим жертви. А жертвайки нещо важно за нас, ни е трудно да бъдем щастливи. Чувстваме се некомфортно. Питаме се дали нямаше да е по-добре, ако сме постъпили по друг начин, дали и какво сме загубили.

Вътрешна хармония

Най-важният фактор определящ нащето щастие е вътрешната хармония. Ако тя съществува, ти ще получаваш удовлетворение от своя живот – такъв, какъвто е. Вътрешното ни състояние, вътрешното ни усещане за хармония и щастие, зависят изцяло от образа, който имаме в главата си. Или казано по друг начин – както го искаме, така ще се случи. Ето защо ти предлагаме две простистички, но чудодейни рецепти за пълно щастие.


Рецепта 1: Позволи си да бъдеш щастлива

Аристотел е казал, че човек се чувства щастлив, когато е доволен от себе си. Да, започни от себе си. Ако не можеш да се почувстваш щастлива, това означава, че има скрити причини, за да бъдеш нещастна. При тези обстоятелства, колкото и положителни и щастливи неща да стават около теб, те няма да те направят доволна от живота. Трябва да откриеш тези тайни причини, които не ти позволяват да почувстваш удовлетворение.

Опитай да си отговориш на два въпроса. Първият е: какво получавам в замяна на своето нещастие? Например, ако се чувстваш нещастна заради това че си се отказала от нещо, то в замяна може би получаваш повече внимание, уважение, признание… Ако подобно отношение е важно за теб, ти ще продължиш да жертваш нещо, за да го заслужиш. И ще останеш нещастна.

Вторият въпрос, на който трябва да си отговориш, е: как мога да получа същото отношение и да съм щастлива? Ще трябва да измислиш вариант за това как да получиш повече внимание, уважение, да получиш повече отстъпки, като в същото време не се лишаваш от нещо важно за теб. Това е твоят шанс за по-добър живот.

Бог направил човека от глина и му останало малко късче. „Какво искаш да направя за теб”, попитал Бог. „Щастие”, отговорил човекът. Бог не отговорил нищо, а поставил късчето глина в ръката на човека.

Рецепта 2: Промени своите възприятия

Парите, вещите, думите и постъпките, постиженията и провалите, дори метеорологичните условия – всички те са част от външните обстоятелства, които ни правят щастливи или нещастни.

Но всъщност реално те нямат никакво значение. Важно е какво мислим ние, как реагираме на тези външни обстоятелства.

Например, ставаш сутринта, тъкмо ще тръгваш за работа и завалява дъжд. Някои от нас ще си кажат: „Дъжд! Колко ужасно. Ще си разваля скъпите обувки и ще се нацапам”. А други ще погледнат небето и радостно ще се усмихнат: „Колко хубаво, че заваля! Сега ще се диша по-леко, ще се поизмие праха от улиците”. За какво са настроени твоите емоционални „филтри” – за добро или лошо? Научи се да откриваш във всяко негативно и „лошо” случващо се събитие нещо хубаво…

Можеш да бъдеш щастлива. Дори и в забързания, многолюден град, следващ свои правила и ритъм. Можеш да се наслаждаваш на случайно видяната да подтичва в парка катеричка или на чистите капки дъжд, които за миг измиват умората от прозорците на офиса ви. А фактът, че за да си напълно щастлива, нещо не ти достига, е също добър. Ще имаш стимул и мотивация да вървиш напред. Да растеш и се развиваш.

Просто не трябва да забравяш, че в ръката си държиш онова парченце глина…

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.