Успешни & Щастливи

Щастието идва на бял свят с първата ни глътка въздух

Затова моят съвет е – родители, научете децата си да бъдат щастливи. За мен това е най-важният урок, който всеки един родител трябва да е усвоил преди да даде живот.

Усещането за щастие се ражда с малкото същество и расте заедно с него с всеки изминал ден от живота му – първо несъзнателен, после и съзнателен.

Щастието е… Всичко, което ви кара да се усмихвате. Разбира се, щастието за малчо може да бъде новата играчката, книжката, някоя беля. Но то е някак мимолетно.

Много по-голямо е щастието да усещаш, че те обичат. Както и да знаеш и да можеш да обичаш. Да можеш да изразяваш емоциите си, чувствата си. Да можеш да споделяш и прощаваш. Да не се ядосваш, да си доволен от времето, прекарано със самия себе си. Да си щастлив, когато навън грее слънце, а ти се припичаш като гущер. Да си щастлив, когато навън вали дъжд, а ти минаваш през най-големите локви.

Да си щастлив, когато пътуваш с влакчето между Китен и Приморско, а вятърът развява косата ти. И дори след това да ти текнат сополите, ти вече си бил щастлив и свободен.

Да си щастлив от събирането на кестени в парка. От хвърлянето на камъчета в реката. От факта, че си намерил невероятно съкровище, заровено в земята – камъче с блясък на злато.

Щастието е в това да си желан. Да си обичан.

Понякога забравяме тези малки, щастливи моменти, които всъщност са големи обли камъни, с които децата ни строят своето голямо щастие в късна възраст.

Щастие е, когато мама и тате са горди с теб. Когато ти казват, че си страхотен. Когато споделят с другите, че най-умното и добро дете. Когато въображението ти е поощрявано, а не притъпявано, само защото ражда странни образи и истории. Когато вместо да ти се скарат, те оставят с часове да скачаш в локвите. Когато ти четат любимите комикси. Когато обикалят с теб с часове да търсите заровено съкровище…

Примерите са много. Идеята е една – щастието е във времето, което ни отделят, в чувствата, с които ни „обличат“ и в любовта, която получаваме още от малки.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.