От света на киното и литературата

Ти, аз, всичко – или една история за любов и не само!

Шато в Южна Франция. Слънчеви утрини с кафе и кроасани. Уханни вечери с чаша вино в ръка и една трогателна история за любов, разкаяние и втори шанс. Това ни обещава новата книга на Катрин Айзък от издателство „Хермес“.

Познаваме Катрин Айзък от забавните й дамски романи „Шаферки“, „Почти женени“, „Списък с желания“, „Нежененият ми приятел“ и др., които пише под името Джейн Костело. Със своя непринуден, лек и шеговит стил тя си спечели милиони почитателки. Героините й са остроумни млади дами, които се справят с трудностите на ежедневието. Те не се различават от средностатистическата съвременна жена и именно затова са толкова близки до сърцата на читателките.
Успешната й кариера като журналист (на 28 години е назначена за главен редактор на „Ливърпул Дейли Поуст“, което я прави най-младата жена, заемала тази длъжност в голям ежедневник във Великобритания) й помага да направи историите си интригуващи, вълнуващи и запленяващи. След девет публикувани романа споделя, че детската й мечти да стане писател се е сбъднала.

С десетата си книга обаче авторката тръгва в съвсем различна посока. „На идейно ниво романът „Ти, аз, всичко“ беше много по-различен от предишните ми девет книги. Това ме изправи пред предизвикателството или да се откажа от тази история, която не е в стила на типичните за Джейн Костело романтични книги, или просто да я напиша и да се тревожа за останалото по-късно. В крайна сметка нямах кой знае какъв избор. Историята гореше в мен, а героите й ме държаха будна нощем, докато ставаха все по-живи.“

Когато агентът й прочита първата чернова, е убеден, че книгата е много по-смела от всичко писано от нея до този момент и затова трябва да бъде публикувана под друго име. Така се ражда Катрин Айзък. Въпреки рязката смяна на посоката, романът е не просто добре приет, а предизвиква международен интерес. Той вече е издаден в над 20 държави. По историята ще бъде заснет филм от продуцентската компания на „Вината в нашите звезди“, „Здрач“, „Лабиринтът“.

Какво те вдъхнови да напишеш „Ти, аз, всичко“?
Първоначалната идея ме споходи, след като майката на мой познат беше диагностицирана с болестта на Хънтингтън. Бях поразена от последиците. Реших да пиша по тази трудна тема, но с чувство за хумор. Исках да накарам читателите да плачат, но и да се смеят, да ги пренеса заедно с Джес във великолепната Южна Франция и в крайна сметка да предам окуражително послание – че човек може и трябва да живее пълноценно, колкото и трудности да среща по пътя си.

Ако можеше да прочетеш само една книга до края на живота си, коя би била тя?
„Ребека“ от Дафни дю Морие.

 

Историята в „Ти, аз, всичко“…

Джес е на трийсет и две години и има тежко генетично заболяване. Въпреки че все още няма симптоми, тя знае, че някой ден – може би по-скоро, отколкото се надява – коварната болест ще съсипе тялото и ума й. Сигурна е в това, защото майка й е в напреднал стадий.

Джес и десетгодишният й син предприемат пътуване до Шато де Росиньол, сгушено сред слънчевите хълмове на Югозападна Франция. Там те ще гостуват на баща му – Адам, с когото се виждат едва няколко пъти годишно. Младата жена иска да се увери, че детето й ще има родителска подкрепа, когато тя вече няма да е в състояние да му я даде. Време е Адам да порасне и да започне да се държи като истински баща. За да постигне целта си, Джес е готова да прекара пет седмици в обаятелната му и вбесяваща компания.

Следват слънчеви утрини с кафе и кроасани (с истински шоколад в тях) и уханни вечери с чаша вино в ръка.

Тримата се разхождат по тесните криволичещи улички на стари градчета, разглеждат средновековни замъци, дори скачат във водопади.

През това лято Джес ще се опита да накара Адам да заобича собствения си син. Тя ще се научи да живее въпреки страха от необратимата болест и да оценява всяка дребна радост, която я споходи.

 

 

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.