Щастливи заедно

Как да общуваш успешно с околните?

Независимо дали става дума за кариерата или за личния ти живот, за да успееш, трябва да можеш да общуваш. За много от нас е по-лесно да овладеем трудни професионални умения, отколкото да се научим бързо да намираме общ език с околните. Всъщност осъществяването на контакт с колегите или приятелите не е никак трудно стига да се спазват шест основни правила. 

 Демонстрирай интерес
Той е едно от най-важните условия за успех. Научи се да слушаш и възприемаш думите на събеседника си с удоволствие. Така той ще разбере, че действително се интересуваш от него и ще бъде по-откровен и честен. Ако обаче вниманието ти е престорено, човекът срещу теб ще го усети и никога повече няма да те потърси. А това означава, че няма да имаш истински приятели. Ако искаш да спечелиш доверието и симпатиите на новите си познати и приятели, ще трябва да положиш безкористни усилия, да отделиш време и енергия.

 Слушай внимателно
Казват, че добрите оратори предпочитат пред тях да има добри слушатели. Истинското, а не престореното умение да се слуша внимателно събеседника е много рядко срещано. И се цени много високо. Ако се стремиш да бъдеш добър събеседник, опитай се да бъдеш и добър слушател. Изслушвай другия от първата до последната му реплика. Не го прекъсвай по средата на изречението, не се опитвай да му обясниш, че и на теб се е случвало нещо подобно. Опитай се да се поставиш на негово място, да погледнеш на проблема от неговата гледна точка, даже ако това противоречи на възприятията ти. Задавай въпроси, на които ще му е приятно да отговори.

Назовавай хората по име
Едно от най-приятните неща за всеки човек, независимо от езика, на който говори, е неговото собствено име. Колкото по-често се обръщаш към него с името му, толкова по-силен комплимент му правите. И можеш да си сигурна, че резултатът няма да закъснее. Чувствайки твоето разположение към него, той ще ти отговори с взаимност и разговорът ти ще протече като „по вода“. Така можеш за кратко време да спечелиш преговори или нов приятел. Но не забравяй – не е прието да се използват умалителни лични имена.

Усмихвай се по-често
Това лесно и простичко свиване на мускулите прави невероятно добро впечатление на околните и печели тяхната симпатия. Когато изпитваш радост от общуването си с хората, те ще изпитват радост от разговорите си с теб!

Знанието дава сила и власт
Да предположим, че утре ти предстоят важни преговори с представител на фирма, партньор на тази, в която работиш. Постарай се на научиш различни неща за преговарящия – какви са неговите интереси, какво обича, има ли семейство, деца… Прочети повечко по темата, по която е най-подготвен и той. И когато се срещнете, в една от паузите на разговорите, спомени интересен факт, свързан с нещо, за което знаеш, че той проявява силен интерес. Почти мигновено неговото отношение ще се подобри с един пункт. А това може да окаже положително въздействие на бизнес-преговорите ви.

Покажи възхищението си
Открий в събеседника си онова, което предизвиква в теб истинско възхищение. Ще намерите верния път към сърцето на събеседника си, ако му покажеш, че в определена област или умение той те превъзхожда безусловно.

Не манипулирай!
Мислиш, че изброените от нас правила не са нищо друго, освен перфектна манипулация? Така е, ако твоят интерес е само поза, усмивката ти е изкуствена, а възхищението – неискрено. Ако по време на разговора, мислиш само за собствената си изгода и как да постигнеш това, към което се стремиш, то твоето действие ще бъде наречено манипулация. При това положение не очаквай нищо добро и от другата страна. Но ние всъщност ти предлагаме съвети, с помощта на които да си изградиш навици за едно добро общуване, съвети, ценни сами по себе си.

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.