Щастливи заедно

От какво се страхуват мъжете?

Въпреки че ги определяме като силния пол, често откриваме, че и те като нас, жените, си имат своите слабости и страхове.

А насажданото ни мнение, че Адам трябва да бъде едва ли не Супермен във всяко едно отношение, понякога създава истински проблеми и на самите мъже.

Те не могат да покажат и да изживеят открито страховете си, не могат да ги споделят, за да не станат смешни. Затова са принудени да играят роли, да преживяват вътрешно, а това невинаги е добре. Както за тяхното психологическо здраве, така и за отношенията им с нас, слабия пол.

Ако успееш навреме да разбереш от какво се притеснява партньора ти, можеш да спасиш връзката ви.

Страхът, че са слаби…

Мисълта, че може да претърпи поражение, буквално го побърква. Но всъщност благодарение точно на този страх в световен мащаб са постигнати повечето спортни и политически победи. Успехът в професионален план и победоносния ход обаче не пречат на мъжа да стане невероятно раздразнителен и хленчещ, когато просто си пореже пръста.

Той просто не иска да показва слабостта си, а течащата кръв някак провокира реакция на притеснение и страх. В никакъв случай не му казвай, че се държи като дете, или пък, че не му отива на годините да страда заради един одраскан пръст.

Прояви съчувствие, бъди мила и съпричастна. И най-големият герой има своите страхове и мигове на слабост. Това не означава, че е по-малко герой.

Страхът, че може да бъде смешен в очите на околните…

Един от най-големите мъжки страхове е, че може да се превърне в посмешище за околните. А опитът да се присмее над останалите всъщност е желание да се спаси от страха сам да стане за смях. Запомни – шегите с неговите възможности като мъж, представянето му в леглото, са абсолютно забранени, ако държиш на връзката ви. Не е добре да се шегуваш с интелектуалните му способности, и материалната му независимост.

Това са още две много важни за силния пол компоненти, изграждащи образа му пред околните. Забавно е, когато страхът от провал пречи на мъжа да признае, че харесва и обича една жена. Често адам прикрива истинските си чувства зад необоснована грубост и пренебрежение. Страхът, че е прекалено открит… Да си открит, означава да си уязвим, незащитен, означава, че може да те наранят. Особено, ако е претърпял провал в предишна връзка, бил е отритнат, мъжът се затваря в себе си и е много трудно да го накараш да ти покаже душата и сърцето си. Нужно е много търпение.

Дълбоко в себе си, мъжете са много затворени, прикрити. За една жена, например, оценката на сексуалните й способности не е от особено значение, защото тя си има собствено мнение по въпроса. За мъжа обаче, тази оценка е жизнено важна. Ако някога коментираш нещо за представянето на партньора си в леглото, оценката задължително трябва да е положителна.

Страхът, че може да се превърне в неудачник…

Не го наричай неудачник, ако при появил се проблем седи цял ден на диван, с вперен в нищото поглед. Открий сферата, в която той е най-добър и го поощрявай по-често. Не го критикувай пред прителите му или пред вашите и неговите роднини. Опитай се да му бъдеш приятел. Опитай се да го подкрепиш, да намериш начин да му помогнеш със съвет. Но не прекалено натрапчиво, а между другото…

И мъжете, като нас, жените, се страхуват да не се покажат глупави, некомпетентни, зависими, използвани. Затова те съветваме да се отнасяш със съчувствие към тези мъжки боязни, защото освен пред теб, твоят партньор трябва да играе ролята на Супермен и пред целия останал свят. А това никак не е лесно. Разреши му да бъде слаб, за да стане по-силен. Също като теб!

Може също да харесате...

2 коментара

  1. Мишо казва:

    Защо обобщавате и слагате всички мъже под общ знаменател?! Хората са отделни личности. Цитирам: „мъжете са много затворени“, ти всички ли мъже познаваш, та се увери?!

    1. казва:

      Не, просто има модели, процент влизат в тях, има и такива, които не се вписват:) въпрос на статистика и психология…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.