Психолог под възглавката

Когато все още си в графата single

Да си сингъл не е престъпление:)Вече си прехвърлила трийсетте, а все още си без партньор? Не унивай, етикетът „стара мома” отдавна не е актуален. Напротив – да бъдеш single си има и своите предимства. Важно е какво искаш ти, а не роднините ти или обществото.
Нищо необичайно!
Да живееш без партньор днес е съвсем нормално. Хората дълго отлагат женитбата и раждането на деца, за да си създадат финансова независимост, да изградят кариера. В някои случаи отлагането на обвързването е свързано и с желанието „да си поживеем”, да попътуваме, да се отдадем на хобито си. Привлекателността на съпружеския живот все повече намалява, затова single начинът на живот може да бъде много примамлив…
По-късно може би…
Някои хора се наслаждават на този начин на живот и нямат потребност да се обвързват – например да живеят с партньора си, ако имат такъв. Има и такива, които са доволни от живота си и от себе си, не бягат от промени, свързани с живеенето в двойка, но и не ги търсят. Други пък са изключително доволни от себе си и от начина си на живот, но въпреки това в плановете им влиза и живот в двойка (по-късно и деца). Затова те търсят, намират и губят, но не се предават. В периодите, в които са сами, напредват в кариерата си и се наслаждават на свободното си време. Много хора приемат подобен начин на живот като приятен преход между студентския живот и живеенето в двойка.
Свободата над всичко?
Съвременното общество отдава голямо значение на индивидуалността на човека, на неговия живот и реализация. Затова single животът въобще не е заклеймяващ. Предимството му е, че човек е свободен и може да се наслади на най-различни изживявания. Има обаче и рискове. Когато си сама, може да свикнеш с определен начин на живот и да не си склонна да го промениш. Single животът, така приятен докато си млада, може да доведе до социална изолация и самота в по-късна възраст (а дори и по-рано).
Планиран или не?
Single животът би трябвало винаги да бъде свободен и съзнателен избор, независимо дали е постоянно или временно решение. Няма да ти навреди да напишеш на листче предимствата и недостатъците му, както и плановете си поне за някакъв период от време (и със съзнанието, че спазването им невинаги е толкова просто).
Забавлявай се!
Single животът може да бъде много приятен спомен или период, изпълнен с дейности, които да ти донесат удоволствие и те накарат да се чувстваш добре. Във всички случаи трябва да приемаш живота си не като кошмар, а като добра възможност да се позабавляваш, нали?
В. Георгиева

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.