Новини

Когато все още си в графата single

Да си сингъл не е престъпление:)Вече си прехвърлила трийсетте, а все още си без партньор? Не унивай, етикетът „стара мома” отдавна не е актуален. Напротив – да бъдеш single си има и своите предимства. Важно е какво искаш ти, а не роднините ти или обществото.
Нищо необичайно!
Да живееш без партньор днес е съвсем нормално. Хората дълго отлагат женитбата и раждането на деца, за да си създадат финансова независимост, да изградят кариера. В някои случаи отлагането на обвързването е свързано и с желанието „да си поживеем”, да попътуваме, да се отдадем на хобито си. Привлекателността на съпружеския живот все повече намалява, затова single начинът на живот може да бъде много примамлив…
По-късно може би…
Някои хора се наслаждават на този начин на живот и нямат потребност да се обвързват – например да живеят с партньора си, ако имат такъв. Има и такива, които са доволни от живота си и от себе си, не бягат от промени, свързани с живеенето в двойка, но и не ги търсят. Други пък са изключително доволни от себе си и от начина си на живот, но въпреки това в плановете им влиза и живот в двойка (по-късно и деца). Затова те търсят, намират и губят, но не се предават. В периодите, в които са сами, напредват в кариерата си и се наслаждават на свободното си време. Много хора приемат подобен начин на живот като приятен преход между студентския живот и живеенето в двойка.
Свободата над всичко?
Съвременното общество отдава голямо значение на индивидуалността на човека, на неговия живот и реализация. Затова single животът въобще не е заклеймяващ. Предимството му е, че човек е свободен и може да се наслади на най-различни изживявания. Има обаче и рискове. Когато си сама, може да свикнеш с определен начин на живот и да не си склонна да го промениш. Single животът, така приятен докато си млада, може да доведе до социална изолация и самота в по-късна възраст (а дори и по-рано).
Планиран или не?
Single животът би трябвало винаги да бъде свободен и съзнателен избор, независимо дали е постоянно или временно решение. Няма да ти навреди да напишеш на листче предимствата и недостатъците му, както и плановете си поне за някакъв период от време (и със съзнанието, че спазването им невинаги е толкова просто).
Забавлявай се!
Single животът може да бъде много приятен спомен или период, изпълнен с дейности, които да ти донесат удоволствие и те накарат да се чувстваш добре. Във всички случаи трябва да приемаш живота си не като кошмар, а като добра възможност да се позабавляваш, нали?
В. Георгиева

Може също да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.