От древността до днес различните култури са отделяли специално място на храната като важно допълнение към любовното общуване. На помощ на горещите чувства идва добре приготвена, с майсторско кулинарно умение и с голям естетически усет изкусителна трапеза. Името афродизиак се свързва с това на богинята на любовта Афродита и за нейни „тайни“ помощници се считат всички храни, подправки и питиета, които съдържат в най-голямо количество въглехидрати и захари.
Сред известните са лукът, чесънът, доматите, шоколадът. Поръсено или подправено с шафран, мащерка, чер пипер, целина, индийско орехче или карамфил, всяко блюдо би подействало като истински детонатор на сексуалната енергия. Стига от нея да има поне малко в наличност…
Щом китайците са притежавали свое универсално „оръжие“ за висока потентност – женшенa, а черният хайвер бил задължителна храна на трапезата на руския цар Петър I, известен със своята висока сексуална активност, не бива да се отминават достойнствата на тези храни и в наше време. Всъщност подобна скрита еротична сила имат повечето морски дарове като скариди, раци, миди.
Смешно е да си представим например, че охлювите могат да подействат като истински афродизиак, но гастрономите специалисти твърдят тъкмо това.
Всяка прелюдия към любовната игра е трудна, ако в близост не присъстват онези специално подбрани за целта напитки, които също въздействат като силен допинг на чувствата. Това са шампанското, виното и мастиката. Тъкмо те, поднесени с любовните храни, биха подсилили до невероятна степен техните възбуждащи качества, особено ако са придружени с бадемови ядки. Прибавите ли към всичко това няколко лъжички мед и една ябълка – този библейски плод на изкушението, либидната енергия и на двама ви ще се покачи.
Афродизиаците обаче следва да са приготвени и подредени на трапезата в особено възбуждащ вид, защото визуалното впечатление е също толкова важно, kолкото самите храни. Добрата обстановка, приглушената светлина на свещи или нощни лампи, подбраните аромати за въздуха, нежната музика, тънкият звън на кристалните чаши – всичко това настройва за любов и страст! Кристалът има свойството да пречупва светлината, да разпръсква красиви отблясъци в среда от полусенки. Истинска обстановка на интимна тържественост! В такива чаши можете да забъркате своето „любовно биле“ в коктейли от различни, подходящо подбрани питиета и след като вдъхнете в тях надеждите си за огнени страсти, истинското омайниче за любовен екстаз е готово!